>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws
VISNIEUWS
>> HÉT VISBLAD: PRINT ÉN ONLINE
>> NIEUW BRNZ-RECORD ZALM: 83 CM
>> VOORSTEL
PVDD AMSTERDAM WEGGESTEMD
VISPAS 2024
>> WEERHAAKVERBOD AMERSFOORT
xxxx
Deze editie van Hét VISblad verschijnt zowel in print als online. Abonnees krijgen het magazine thuisgestuurd, alle andere geïnteresseerden krijgen gratis toegang tot de online versie van dit nummer. Wil jij Hét VISblad ook digitaal lezen? Zorg dan via MijnSportvisserij.nl dat je e-mailadres bij ons bekend is.
Voorheen ontving iedere VISpashouder twee keer per jaar gratis een speciale editie van Hét VISblad in de bus. Dit verandert vanaf heden: als gevolg van de enorm gestegen kosten wordt de november/december editie 2023 enkel nog online verspreid onder VISpashouders – de abonnees ontvangen wel een printmagazine. De prijzen voor papier, energie en verzending zijn met tientallen procenten omhoog gegaan en in combinatie met de toegenomen inflatie was de begroting niet meer sluitend te maken. Daarom hebben we moeten besluiten om de fysieke verspreiding van één van de twee gratis edities te schrappen.
SPECIALE FEATURES
De gratis printversie wordt nu vervangen door een online uitgave. Dit digitale magazine heeft de vertrouwde look & feel van Hét VISblad als basis, maar wordt gecombineerd met speciale online features. Denk aan video’s, animaties, extra beeldmateriaal, aanklikbare links, koppelingen met social media, de mogelijkheid om artikelen te delen en de lettergrootte aan te passen. Bovendien krijg je nu niet alleen toegang tot het regiokatern van jouw hengelsportfederatie, maar kun je ook de katernen van de andere federaties bekijken.
MIJNSPORTVISSERIJ.NL
Om de online versie van Hét VISblad te ontvangen is het noodzakelijk dat je e-mailadres bekend is bij Sportvisserij Nederland. Ga naar MijnSportvisserij om te controleren of dit inderdaad het geval is, mocht je dit niet zeker weten. Indien je nog geen MijnSportvisserij account hebt, kun je dit daar ook heel eenvoudig en snel aanmaken.
Jan-Pieter Nieuwenhuizen heeft het nieuwe Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (kortweg BNRZ) record zalm op zijn naam geschreven. Op dinsdagavond 15 augustus ving hij een exemplaar van 83 cm. Daarmee verbreekt hij het vorige record van Rob Krijns, die in 2017 een Atlantische zalm van 77 cm ving.
De zalm was een bijvangst bij het vissen op roofblei aan een van de grote rivieren. Bij het binnendraaien van zijn ondiep lopende kunstaas zag Jan-Pieter een enorme rug door het wateroppervlak klieven. Een ongekend harde aanbeet volgde en de adrenaline gierde tijdens de stevige dril door zijn lijf. “Ik heb al de nodige grote roofbleien gevangen, maar dit was de vis waar ik naar zocht. Deze zou mijn persoonlijk record verpletteren. Daar was ik zeker van”, vertelt JP enthousiast. De verbazing was dan ook groot toen hij de vis voor het eerst zag. “Een Atlantische zalm was wel het laatste dat ik had verwacht – en zeker niet van dit formaat. Maar dit zijn de momenten die je als sportvisser moet koesteren”, blikt JP terug. “Een zalm vangen in Nederland is een unieke ervaring en waarschijnlijk de vangst van je leven.” De vis is na een snelle foto uiteraard weer netjes teruggezet.
MEER RECORDS
Behalve de Atlantische zalm van Jan-Pieter Nieuwenhuizen werden er in de afgelopen periode nog meer nieuwe Nederlandse records gevestigd. Zo ving Djon Okkerse eind september op de Waal een barbeel van 89 centimeter. Dat is een verbetering met één centimeter van het elf jaar oude record van Joost van den Diepstraten. Vorig jaar ving Djon ook al een grote barbeel op dezelfde rivier, maar helaas was de aangeleverde meetfoto volgens de BNRZ-recordcommissie toen niet toereikend om de ingediende claim toe te kunnen kennen.
Ook Jasper Berkers zette een record met één centimeter scherper. Tijdens het karpervissen ving hij tot zijn grote verbazing een forse riviergrondel (op een 20 mm boilie!). Aangezien de vis dusdanig groot was besloot Jasper hem op te meten zodat hij de lengte precies wist. Met 16 centimeter heeft hij momenteel het Nederlandse record riviergrondel in handen.
In de categorie ‘kleinere soorten’ sneuvelde eveneens een record. Barry van Dongen ving in juli een bittervoorn van 9 cm. Dat is sec gezien niet bijster groot, maar in perspectief een ware gigant: deze soort wordt ongeveer 10 centimeter lang, dus het record staat nu aardig scherp.
Het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren Amsterdam om het sportvissen in deze gemeente aan banden te leggen, is eind september bij een raadsvergadering met een grote meerderheid weggestemd. Alleen de gemeenteraadsfracties van BIJ1 en PvdD stemden voor, de rest van de Amsterdamse gemeenteraad ziet niets in een gemeentelijk sportvisverbod. Daarmee blijft de sportvisserij in de hoofdstad gewaarborgd.
Sportvisserij Nederland is verheugd dat het overgrote deel van de Amsterdamse gemeenteraad niets voelt voor een gemeentelijk sportvisverbod. De uitkomst van de stemming bij de raadsvergadering doet recht aan de goed onderbouwde en positieve wijze waarop de hengelsport op 7 september van zich liet horen toen het initiatiefvoorstel op het stadhuis werd besproken. Daar lichtten de Amsterdamse Hengelsport Vereniging – in de persoon van Daan Rijpkema – en de Amsterdamse sportvissers Juul Steyn en Hans Sibbel tijdens de vergadering toe waarom de sportvisserij verbieden een slecht en onfatsoenlijk idee is. In het bijzijn van zo’n 150 betrokken sportvissers op de publieke tribune gaf de hengelsport een krachtig signaal af aan alle gemeenteraadsfracties. Daarbij werd bovendien goed en doordacht uiteengezet hoeveel sportvissen betekent voor de mens, de natuur en de stad Amsterdam.
WAAKZAAM BLIJVEN
De ontwikkelingen in Amsterdam tonen eens te meer aan dat de hengelsport in dit dossier niet achterover kan leunen. Soortgelijke pogingen om het sportvissen op gemeentelijk niveau te verbieden spelen ook in andere gemeenten (zoals Arnhem, zie Spraakwater). Waakzaamheid is daarom geboden voor hengelsportverenigingen in hun eigen gemeente(n). Verenigingen die hier op lokaal niveau mee te maken krijgen, kunnen – net als in Amsterdam – rekenen op ondersteuning van de hengelsportfederatie en Sportvisserij Nederland. Maar ook jij kunt als betrokken sportvisser iets betekenen door je aan te melden als vrijwilliger bij jouw hengelsportvereniging. Deze staat vermeld op de VISpas.
NUANCE EN BALANS
De Partij voor de Dieren richt zich volgens de georganiseerde sportvisserij eenzijdig op dierenleed, zonder enige nuance en zonder oog voor de maatschappelijke betekenis van de hengelsport. Sportvisserij Nederland zoekt naar de balans: een evenwicht tussen het plezier en de rust die sportvissen heel veel mensen biedt plus de bescherming van de visstand en onderwaternatuur enerzijds, en het beperkte, tijdelijke ongemak voor een hele kleine groep vissen die op een verantwoorde manier wordt gevangen anderzijds. Sportvisserij Nederland gaat hierover graag in gesprek met de Partij voor de Dieren.
In de gemeente Amersfoort is de huurovereenkomst voor een deel van het viswater vernieuwd (voor zes jaar), met als voorwaarde dat daar vanaf 1 januari 2024 weerhaakloos dient te worden gevist. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen tussen de wethouder (Partij voor de Dieren) en Hengelsportvereniging Amersfoort. Henk Vliek, voorzitter van HSV Amersfoort: “Bij onderhandelingen is het een beetje geven en nemen, maar als vereniging zijn we content met de uitkomst over de nieuwe vergunningsvoorwaarden. Het vissen met grotere groepen hebben we kunnen behouden, zodat we de komende zes jaar VISlessen op basisscholen kunnen blijven verzorgen. In het kader van het thema vissenwelzijn is het verbod op het gebruik van de weerhaak onderdeel van de nieuwe huurovereenkomst.”
Sportvisserij Nederland is van mening dat het gebruik van een weerhaakje niet zomaar kan worden afgeschaft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij het vissen zonder weerhaak bij sommige vissoorten en typen visserij juist meer schade kan optreden dan bij het vissen mét weerhaak. Sportvisserij Nederland streeft naar een duurzame visserij – waarbij de zorg voor de vis, vistechniek, aassoort, beoogde vissoort én omstandigheden leidend zijn bij de keuze voor het type haak – maar is wel blij met het inhoudelijke debat in Amersfoort. De uitnodiging hiervoor wordt doorgaans niet aangenomen door de PvdD.
De VISpas 2024, Aanvulling 2024 en de Kleine Lijst van Nederlandse VISwateren zijn inmiddels definitief. Om deze documenten op tijd bij de VISpashouders te kunnen leveren zijn de logistieke voorbereidingen van dit proces al een poosje bezig. Daarbij is het goed om te weten dat de papieren viswaterlijsten digitaal zijn vervangen door de gratis VISplanner app en www.visplanner.nl. Alleen VISpashouders die via het portaal MijnSportvisserij hebben aangegeven de papieren versie te willen ontvangen, krijgen deze automatisch thuisgestuurd met hun VISdocument.
>> VISPAS 2024
>> WEERHAAKVERBOD AMERSFOORT
>> VOORSTEL
PVDD AMSTERDAM WEGGESTEMD
>> NIEUW BRNZ-RECORD ZALM: 83 CM
>> HÉT VISBLAD: PRINT ÉN ONLINE
VISNIEUWS
>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws
Voorheen ontving iedere VISpashouder twee keer per jaar gratis een speciale editie van Hét VISblad in de bus. Dit verandert vanaf heden: als gevolg van de enorm gestegen kosten wordt de november/december editie 2023 enkel nog online verspreid onder VISpashouders – de abonnees ontvangen wel een printmagazine. De prijzen voor papier, energie en verzending zijn met tientallen procenten omhoog gegaan en in combinatie met de toegenomen inflatie was de begroting niet meer sluitend te maken. Daarom hebben we moeten besluiten om de fysieke verspreiding van één van de twee gratis edities te schrappen.
SPECIALE FEATURES
De gratis printversie wordt nu vervangen door een online uitgave. Dit digitale magazine heeft de vertrouwde look & feel van Hét VISblad als basis, maar wordt gecombineerd met speciale online features. Denk aan video’s, animaties, extra beeldmateriaal, aanklikbare links, koppelingen met social media, de mogelijkheid om artikelen te delen en de lettergrootte aan te passen. Bovendien krijg je nu niet alleen toegang tot het regiokatern van jouw hengelsportfederatie, maar kun je ook de katernen van de andere federaties bekijken.
MIJNSPORTVISSERIJ.NL
Om de online versie van Hét VISblad te ontvangen is het noodzakelijk dat je e-mailadres bekend is bij Sportvisserij Nederland. Ga naar MijnSportvisserij om te controleren of dit inderdaad het geval is, mocht je dit niet zeker weten. Indien je nog geen MijnSportvisserij account hebt, kun je dit daar ook heel eenvoudig en snel aanmaken.
Jan-Pieter Nieuwenhuizen heeft het nieuwe Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (kortweg BNRZ) record zalm op zijn naam geschreven. Op dinsdagavond 15 augustus ving hij een exemplaar van 83 cm. Daarmee verbreekt hij het vorige record van Rob Krijns, die in 2017 een Atlantische zalm van 77 cm ving.
De zalm was een bijvangst bij het vissen op roofblei aan een van de grote rivieren. Bij het binnendraaien van zijn ondiep lopende kunstaas zag Jan-Pieter een enorme rug door het wateroppervlak klieven. Een ongekend harde aanbeet volgde en de adrenaline gierde tijdens de stevige dril door zijn lijf. “Ik heb al de nodige grote roofbleien gevangen, maar dit was de vis waar ik naar zocht. Deze zou mijn persoonlijk record verpletteren. Daar was ik zeker van”, vertelt JP enthousiast. De verbazing was dan ook groot toen hij de vis voor het eerst zag. “Een Atlantische zalm was wel het laatste dat ik had verwacht – en zeker niet van dit formaat. Maar dit zijn de momenten die je als sportvisser moet koesteren”, blikt JP terug. “Een zalm vangen in Nederland is een unieke ervaring en waarschijnlijk de vangst van je leven.” De vis is na een snelle foto uiteraard weer netjes teruggezet.
MEER RECORDS
Behalve de Atlantische zalm van Jan-Pieter Nieuwenhuizen werden er in de afgelopen periode nog meer nieuwe Nederlandse records gevestigd. Zo ving Djon Okkerse eind september op de Waal een barbeel van 89 centimeter. Dat is een verbetering met één centimeter van het elf jaar oude record van Joost van den Diepstraten. Vorig jaar ving Djon ook al een grote barbeel op dezelfde rivier, maar helaas was de aangeleverde meetfoto volgens de BNRZ-recordcommissie toen niet toereikend om de ingediende claim toe te kunnen kennen.
Ook Jasper Berkers zette een record met één centimeter scherper. Tijdens het karpervissen ving hij tot zijn grote verbazing een forse riviergrondel (op een 20 mm boilie!). Aangezien de vis dusdanig groot was besloot Jasper hem op te meten zodat hij de lengte precies wist. Met 16 centimeter heeft hij momenteel het Nederlandse record riviergrondel in handen.
In de categorie ‘kleinere soorten’ sneuvelde eveneens een record. Barry van Dongen ving in juli een bittervoorn van 9 cm. Dat is sec gezien niet bijster groot, maar in perspectief een ware gigant: deze soort wordt ongeveer 10 centimeter lang, dus het record staat nu aardig scherp.
Het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren Amsterdam om het sportvissen in deze gemeente aan banden te leggen, is eind september bij een raadsvergadering met een grote meerderheid weggestemd. Alleen de gemeenteraadsfracties van BIJ1 en PvdD stemden voor, de rest van de Amsterdamse gemeenteraad ziet niets in een gemeentelijk sportvisverbod. Daarmee blijft de sportvisserij in de hoofdstad gewaarborgd.
Sportvisserij Nederland is verheugd dat het overgrote deel van de Amsterdamse gemeenteraad niets voelt voor een gemeentelijk sportvisverbod. De uitkomst van de stemming bij de raadsvergadering doet recht aan de goed onderbouwde en positieve wijze waarop de hengelsport op 7 september van zich liet horen toen het initiatiefvoorstel op het stadhuis werd besproken. Daar lichtten de Amsterdamse Hengelsport Vereniging – in de persoon van Daan Rijpkema – en de Amsterdamse sportvissers Juul Steyn en Hans Sibbel tijdens de vergadering toe waarom de sportvisserij verbieden een slecht en onfatsoenlijk idee is. In het bijzijn van zo’n 150 betrokken sportvissers op de publieke tribune gaf de hengelsport een krachtig signaal af aan alle gemeenteraadsfracties. Daarbij werd bovendien goed en doordacht uiteengezet hoeveel sportvissen betekent voor de mens, de natuur en de stad Amsterdam.
WAAKZAAM BLIJVEN
De ontwikkelingen in Amsterdam tonen eens te meer aan dat de hengelsport in dit dossier niet achterover kan leunen. Soortgelijke pogingen om het sportvissen op gemeentelijk niveau te verbieden spelen ook in andere gemeenten (zoals Arnhem, zie pag. 22 & 23). Waakzaamheid is daarom geboden voor hengelsportverenigingen in hun eigen gemeente(n). Verenigingen die hier op lokaal niveau mee te maken krijgen, kunnen – net als in Amsterdam – rekenen op ondersteuning van de hengelsportfederatie en Sportvisserij Nederland. Maar ook jij kunt als betrokken sportvisser iets betekenen door je aan te melden als vrijwilliger bij jouw hengelsportvereniging. Deze staat vermeld op de VISpas.
NUANCE EN BALANS
De Partij voor de Dieren richt zich volgens de georganiseerde sportvisserij eenzijdig op dierenleed, zonder enige nuance en zonder oog voor de maatschappelijke betekenis van de hengelsport. Sportvisserij Nederland zoekt naar de balans: een evenwicht tussen het plezier en de rust die sportvissen heel veel mensen biedt plus de bescherming van de visstand en onderwaternatuur enerzijds, en het beperkte, tijdelijke ongemak voor een hele kleine groep vissen die op een verantwoorde manier wordt gevangen anderzijds. Sportvisserij Nederland gaat hierover graag in gesprek met de Partij voor de Dieren.
WEGGESTEMD
In de gemeente Amersfoort is de huurovereenkomst voor een deel van het viswater vernieuwd (voor zes jaar), met als voorwaarde dat daar vanaf 1 januari 2024 weerhaakloos dient te worden gevist. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen tussen de wethouder (Partij voor de Dieren) en Hengelsportvereniging Amersfoort. Henk Vliek, voorzitter van HSV Amersfoort: “Bij onderhandelingen is het een beetje geven en nemen, maar als vereniging zijn we content met de uitkomst over de nieuwe vergunningsvoorwaarden. Het vissen met grotere groepen hebben we kunnen behouden, zodat we de komende zes jaar VISlessen op basisscholen kunnen blijven verzorgen. In het kader van het thema vissenwelzijn is het verbod op het gebruik van de weerhaak onderdeel van de nieuwe huurovereenkomst.”
Sportvisserij Nederland is van mening dat het gebruik van een weerhaakje niet zomaar kan worden afgeschaft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij het vissen zonder weerhaak bij sommige vissoorten en typen visserij juist meer schade kan optreden dan bij het vissen mét weerhaak. Sportvisserij Nederland streeft naar een duurzame visserij – waarbij de zorg voor de vis, vistechniek, aassoort, beoogde vissoort én omstandigheden leidend zijn bij de keuze voor het type haak – maar is wel blij met het inhoudelijke debat in Amersfoort. De uitnodiging hiervoor wordt doorgaans niet aangenomen door de PvdD.
De VISpas 2024, Aanvulling 2024 en de Kleine Lijst van Nederlandse VISwateren zijn inmiddels definitief. Om deze documenten op tijd bij de VISpashouders te kunnen leveren zijn de logistieke voorbereidingen van dit proces al een poosje bezig. Daarbij is het goed om te weten dat de papieren viswaterlijsten digitaal zijn vervangen door de gratis VISplanner app en www.visplanner.nl. Alleen VISpashouders die via het portaal MijnSportvisserij hebben aangegeven de papieren versie te willen ontvangen, krijgen deze automatisch thuisgestuurd met hun VISdocument.