MADEN

WINTERSE
KARPERKNALLER

TEKST: MARK PIJNAPPELS > FOTOGRAFIE: REIN RIJKE

Maden zijn een uitstekend aas om karper mee te vangen, maar het idee van talrijke bijvangsten weerhoudt veel karpervissers er echter van om deze larven te gebruiken. Ruben Eeland (16) demonstreert aan een stadsgracht in Geertruidenberg hoe je dit ‘witvisaas’ in de winterperiode optimaal en bijzonder effectief kunt benutten.

‘maden wriemelen heel aantrekkelijk, zijn licht verteerbaar én zakken niet weg in de bodem’

Op dit water ontbreken die typische hotspots, dus vist hij actief de overkant af. “Ligt de montage op de juiste plek, dan is het vaak binnen een uur raak. Zo niet, dan verleg ik mijn montage of verkas ik. Alleen als ik er zeker van ben dat mijn haakaas op de juiste plek ligt, laat ik dit langer liggen.” Dan klinken er opeens felle tonen uit de beetmelder en beweegt de waker zenuwachtig op en neer. Als Ruben de hengel pakt voelt hij aan het gemak waarmee de vis meekomt dat dit geen karper is. Doordat na vijf tellen de haak losschiet blijft het echter gissen wat er op de voerplek rondscharrelt.

EXTRA ZEKERHEID
Bij het inspecteren van de haak valt het op dat daar niet alleen maden aan zitten. “Het is mij net wat te tricky om uitsluitend maden te gebruiken. Daarom combineer ik die met een kleine pop-up. Snoept kleine vis van de maden, dan vis je in ieder geval niet met een lege haak.” Intussen prikt hij acht maden op de speciale madenclip, waarna de montage in de laadbak van zijn voerboot komt te liggen. Daar gaan vervolgens twee handjes voermix, maden gemengd met boiliekruim en enkele hele 12 millimeter boilies bij. Hoewel de stek op 25 meter afstand prima aan te werpen is, geeft Ruben de voorkeur aan uitvaren. “Dat schrikt de vis minder snel af en maakt het bijvoeren makkelijker. Een andere optie is met een spomb of PVA-zakjes bij te voeren. Kies in dat laatste geval wel voor zogenaamde solid bags, want maden wriemelen zich door zakjes van mesh-materiaal zo naar buiten.”

Hoewel het  ‘madenseizoen’ eigenlijk nog niet was begonnen, leverde dit onderschatte aas bij deze reportage wel vier vissen op

MATERIAAL

  • Hengel: 9 ft lengte met een 3 lb testcurve

  • Molen: 14000 formaat Lijn: 38/00 fluorocarbon

  • Montage: flying backlead, visveilige leader met clip en wartelgewicht van 85 gram, combi-rig

  • Haakaas: bijgesneden 12 mm pop-up met acht maden op de clip

  • Voer: maden, verkruimelde boilies en hele 12 mm boilies. Een andere succesvolle mix bestaat uit maden, hennep en blikmaïs

Ruben stuurt de voerboot naar de overkant en laat daar vlak voor de oeverbeschoeiing – waar het ruim een meter diep is en volgens hem wemelt van de slakjes – de lading los. Om de onderlijn niet te verslepen brengt hij de lijn rustig op spanning, waarna de waker op zijn plaats wordt gehangen.

SNEL SUCCES
Nog geen minuut nadat het zaakje op de stek ligt, volgt een harde aanbeet. “Zo snel kan het dus gaan”, zegt de Brabander glunderend terwijl de vis tijdens de eerste spurt in volle vaart naar rechts zwemt. “Dit is duidelijk wel een karper. En aan het logge gewicht te voelen vermoedelijk ook een mooi exemplaar”, klinkt het tevreden vanachter de kromme hengel. Na enkele spannende minuten drillen manoeuvreert Ruben vervolgens een prachtige schubkaper het landingsnet in. De onthaakmat met daarop de weegsling (ook handig voor het terugzetten) ligt al klaar, net zoals een emmertje water gereed staat om de vis nat te houden als die kortstondig uit het water is. Visveiligheid is voor Generatie Z vanzelfsprekend, zodat het wegen, fotograferen en terugzetten bijzonder soepel en snel verloopt. Ondanks zijn jeugdige leeftijd bezit Ruben reeds de skills van een ervaren karpervisser. Nadat de vis weer zwemt is de ochtend inmiddels al aardig gevorderd en schijnt de zon fel op het water. “De kans dat er nog een vis uit komt is vrij klein. Tijd om in te pakken en thuis nog even een middagdutje te doen”, besluit Ruben tevreden.

7

5

6

4

3

2

1

Tot slot voegt Ruben twee gewichtjes toe voor een nog betere inhaking. De zogenaamde shot on the hook komt in de haakbocht en een 0,5 grams gewichtje op de overgang van gestript naar gecoat materiaal. De rig is nu klaar om te worden beaasd.

Hierbij hanteer je voor een 12 mm pop-up een afstand van 1,5 cm tussen het lusje en het ringetje. Monteer de haak middels de knotless-knot.

Maak op het gestripte uiteinde middels een lusje de hair.

Drie keer wikkelen volstaat volgens Ruben en geeft bovendien een subtielere presentatie. Plaats voor een betere inhaking een line aligner over de haak.

Schuif vervolgens een anti-tangle sleeve op de lijn en bepaal met een dubbele achtknoop de ondelijnlengte.

Voor een 15 cm lange rig knip je 30 cm onderlijnmateriaal af. Fixeer met een platte knoop een kleine rig ring op de lijn.

Verwijder met de striptool de coating van het onderlijnmateriaal over een lengte van 15 cm.

STAP VOOR STAP: MADEN COMBI-RIG
Ruben maakt zijn eigen maden-onderlijnen. Deze combi-rig bestaat uit twee delen: een stijf, gecoat deel wat ervoor zorgt dat de onderlijn gestrekt op de bodem ligt en minder snel in de war raakt. Het soepele gedeelte nabij de haak zorgt voor een betere inhaking.

Benodigdheden: gecoat onderlijnmateriaal karperhaak maat 4 line aligner ring ring anti-tangle sleeve shot on the hook en 0,5 grams gewichtje Tools: schaar, tang, striptool

MADEN MONTEREN

Ruben gebruikt maden op de haak altijd in combinatie met een wafter of een pop-up. “Zo zweven ze verleidelijk boven de bodem en vallen ze extra op. Bovendien gebruik ik de madenclip als stopper, waardoor je van vrijwel elke rig heel snel en eenvoudig een madenmontage kunt maken.”

SIGARENSNIJDER

Door een deel van de harde boilieschil te verwijderen, komen lokstoffen eerder vrij en verspreiden deze zich sneller in het water. “Daarvoor gebruik ik geen mesje, maar een sigarensnijder. Dat geeft een beter (netter) resultaat. Het model dat ik gebruik snijdt tot een diameter van 22 millimeter en kost maar een paar euro.”

Bij lage watertemperaturen staat de stofwisseling – en daarmee de activiteit – van de karper op een lager pitje, maar deze wriemelende en licht verteerbare beestjes hebben zo’n aantrekkingskracht dat ze de vis alsnog over de streep trekken om het aas te pakken. Dit effect bereik je vaak niet met ander aas, zoals grote boilies. Het triggeren van de karper is in deze periode vaak de sleutel tot succes”, stelt Ruben. Vanaf het voorjaar tot en met de herfst zijn karpers echter dermate actief dat zeer attractief aas zoals maden naar zijn mening overbodig is. “Sterker nog: dan heb je meer kans op bijvangst aangezien karper – zeker de grote exemplaren – de concurrentie met zeelt en brasem niet wil aangaan.”

WINTERTACTIEK
Plots trekken een paar bewegende rietstengels Ruben’s aandacht. De spanning stijgt, want zijn montage ligt daar vlakbij. “In de winterperiode is elk teken van actieve vis een waardevolle aanwijzing aangezien de karper dan niet veel zwemt. Het lokaliseren van de vis is daarom essentieel. Op veel wateren is het een kwestie van verschillende stekken proberen om de holdings – plaatsen waar karper bij elkaar ligt, zoals overhangende struiken – te achterhalen. Maar heb je de karper eenmaal gevonden, dan kun je daar soms heel de winter van profiteren”, tipt Ruben.

De karper lokaliseren is zeker in de koudere maanden essentieel

“Daarbij was het droog en niet al te koud, dus met een winterslaapzak kon ik prima een nachtje pakken”, zegt hij nog altijd ietwat slaperig uit zijn ogen kijkend. Zijn nachtrust werd ‘verstoord’ door drie karpers die zich op het aas stortten. “Twee daarvan heb ik direct weer laten zwemmen, de laatste – en de grootste van het stel – heb ik even in een sling bewaard.” Behoedzaam wordt de schubkarper uit het water gehaald en na een kort fotomoment gaat de vis weer terug in zijn element.

KARPER TRIGGEREN
Alle drie de vissen ving hij aan maden. “Het is nu eigenlijk nog wat vroeg in het seizoen, maar speciaal voor de reportage heb ik met deze winterse karperknaller gevist.

‘Wriemelende maden zijn in de winter een echte trigger en werken vaak dressuur- doorbrekend’

Met een voerboot kun je gemakkelijk maden bijvoeren.

Vanwege de aanname dat je met maden meer bijvangst van witvis hebt dan dat je karper vangt, laten veel karpervissers dit aas links liggen. Hoogstens wordt er met maden gevist op sommige betaalwateren, waar witvis ontbreekt. Dat is volgens Ruben een gemiste kans, aangezien de vliegenlarven echte karpermagneten zijn. “Bovendien heb je in de winter minder last van ongewenste bijvangsten. Daarom vis ik alleen vanaf november tot grofweg uiterlijk april met maden. De mate van de witvisactiviteit bepaalt deels het ‘madenseizoen’”, legt de Geertruidenberger zijn aanpak uit. “Op wateren waar je in de zomer niet met klein aas aan de slag kunt, is het in de winter wel mogelijk om met maden te vissen. En dan kan dit dressuurdoorbrekende aas mooie vangsten opleveren.”

COMPACT OP PAD
Ruben vertelt zijn verhaal vanaf een bedchair die enigszins verscholen is in het hoge riet. Een schuilmiddel ontbreekt, wat opvalt gezien het feit dat het oktober is. “Met het oog op eventueel verkassen houd ik de uitrusting graag compact. Zo heb ik midden in de nacht mijn spullen wel eens verplaatst omdat ik geen aanbeet kreeg en verderop karpers hoorde springen”, zegt hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

WINTERSE
KARPER-KNALLER

MADEN

TEKST: MARK PIJNAPPELS > FOTOGRAFIE: REIN RIJKE

Maden zijn een uitstekend aas om karper mee te vangen, maar het idee van talrijke bijvangsten weerhoudt veel karpervissers er echter van om deze larven te gebruiken. Ruben Eeland (16) demonstreert aan een stadsgracht in Geertruidenberg hoe je dit ‘witvisaas’ in de winterperiode optimaal en bijzonder effectief kunt benutten.

MATERIAAL

  • Hengel: 9 ft lengte met een 3 lb testcurve

  • Molen: 14000 formaat Lijn: 38/00 fluorocarbon

  • Montage: flying backlead, visveilige leader met clip en wartelgewicht van 85 gram, combi-rig

  • Haakaas: bijgesneden 12 mm pop-up met acht maden op de clip

  • Voer: maden, verkruimelde boilies en hele 12 mm boilies. Een andere succesvolle mix bestaat uit maden, hennep en blikmaïs

‘maden wriemelen heel aantrekkelijk, zijn licht verteerbaar én zakken niet weg in de bodem’

Ruben stuurt de voerboot naar de overkant en laat daar vlak voor de oeverbeschoeiing – waar het ruim een meter diep is en volgens hem wemelt van de slakjes – de lading los. Om de onderlijn niet te verslepen brengt hij de lijn rustig op spanning, waarna de waker op zijn plaats wordt gehangen.

SNEL SUCCES
Nog geen minuut nadat het zaakje op de stek ligt, volgt een harde aanbeet. “Zo snel kan het dus gaan”, zegt de Brabander glunderend terwijl de vis tijdens de eerste spurt in volle vaart naar rechts zwemt. “Dit is duidelijk wel een karper. En aan het logge gewicht te voelen vermoedelijk ook een mooi exemplaar”, klinkt het tevreden vanachter de kromme hengel. Na enkele spannende minuten drillen manoeuvreert Ruben vervolgens een prachtige schubkaper het landingsnet in. De onthaakmat met daarop de weegsling (ook handig voor het terugzetten) ligt al klaar, net zoals een emmertje water gereed staat om de vis nat te houden als die kortstondig uit het water is. Visveiligheid is voor Generatie Z vanzelfsprekend, zodat het wegen, fotograferen en terugzetten bijzonder soepel en snel verloopt. Ondanks zijn jeugdige leeftijd bezit Ruben reeds de skills van een ervaren karpervisser. Nadat de vis weer zwemt is de ochtend inmiddels al aardig gevorderd en schijnt de zon fel op het water. “De kans dat er nog een vis uit komt is vrij klein. Tijd om in te pakken en thuis nog even een middagdutje te doen”, besluit Ruben tevreden.

Hoewel het  ‘madenseizoen’ eigenlijk nog niet was begonnen, leverde dit onderschatte aas bij deze reportage wel vier vissen op

7

6

5

4

3

2

1

Tot slot voegt Ruben twee gewichtjes toe voor een nog betere inhaking. De zogenaamde shot on the hook komt in de haakbocht en een 0,5 grams gewichtje op de overgang van gestript naar gecoat materiaal. De rig is nu klaar om te worden beaasd.

Drie keer wikkelen volstaat volgens Ruben en geeft bovendien een subtielere presentatie. Plaats voor een betere inhaking een line aligner over de haak.

Hierbij hanteer je voor een 12 mm pop-up een afstand van 1,5 cm tussen het lusje en het ringetje. Monteer de haak middels de knotless-knot.

Voor een 15 cm lange rig knip je 30 cm onderlijnmateriaal af. Fixeer met een platte knoop een kleine rig ring op de lijn.

Maak op het gestripte uiteinde middels een lusje de hair.

Schuif vervolgens een anti-tangle sleeve op de lijn en bepaal met een dubbele achtknoop de ondelijnlengte.

Verwijder met de striptool de coating van het onderlijnmateriaal over een lengte van 15 cm.

STAP VOOR STAP: MADEN COMBI-RIG
Ruben maakt zijn eigen maden-onderlijnen. Deze combi-rig bestaat uit twee delen: een stijf, gecoat deel wat ervoor zorgt dat de onderlijn gestrekt op de bodem ligt en minder snel in de war raakt. Het soepele gedeelte nabij de haak zorgt voor een betere inhaking.

Benodigdheden: gecoat onderlijnmateriaal karperhaak maat 4 line aligner ring ring anti-tangle sleeve shot on the hook en 0,5 grams gewichtje Tools: schaar, tang, striptool

Op dit water ontbreken die typische hotspots, dus vist hij actief de overkant af. “Ligt de montage op de juiste plek, dan is het vaak binnen een uur raak. Zo niet, dan verleg ik mijn montage of verkas ik. Alleen als ik er zeker van ben dat mijn haakaas op de juiste plek ligt, laat ik dit langer liggen.” Dan klinken er opeens felle tonen uit de beetmelder en beweegt de waker zenuwachtig op en neer. Als Ruben de hengel pakt voelt hij aan het gemak waarmee de vis meekomt dat dit geen karper is. Doordat na vijf tellen de haak losschiet blijft het echter gissen wat er op de voerplek rondscharrelt.

EXTRA ZEKERHEID
Bij het inspecteren van de haak valt het op dat daar niet alleen maden aan zitten. “Het is mij net wat te tricky om uitsluitend maden te gebruiken. Daarom combineer ik die met een kleine pop-up. Snoept kleine vis van de maden, dan vis je in ieder geval niet met een lege haak.” Intussen prikt hij acht maden op de speciale madenclip, waarna de montage in de laadbak van zijn voerboot komt te liggen. Daar gaan vervolgens twee handjes voermix, maden gemengd met boiliekruim en enkele hele 12 millimeter boilies bij. Hoewel de stek op 25 meter afstand prima aan te werpen is, geeft Ruben de voorkeur aan uitvaren. “Dat schrikt de vis minder snel af en maakt het bijvoeren makkelijker. Een andere optie is met een spomb of PVA-zakjes bij te voeren. Kies in dat laatste geval wel voor zogenaamde solid bags, want maden wriemelen zich door zakjes van mesh-materiaal zo naar buiten.”

MADEN MONTEREN

Ruben gebruikt maden op de haak altijd in combinatie met een wafter of een pop-up. “Zo zweven ze verleidelijk boven de bodem en vallen ze extra op. Bovendien gebruik ik de madenclip als stopper, waardoor je van vrijwel elke rig heel snel en eenvoudig een madenmontage kunt maken.”

Bij lage watertemperaturen staat de stofwisseling – en daarmee de activiteit – van de karper op een lager pitje, maar deze wriemelende en licht verteerbare beestjes hebben zo’n aantrekkingskracht dat ze de vis alsnog over de streep trekken om het aas te pakken. Dit effect bereik je vaak niet met ander aas, zoals grote boilies. Het triggeren van de karper is in deze periode vaak de sleutel tot succes”, stelt Ruben. Vanaf het voorjaar tot en met de herfst zijn karpers echter dermate actief dat zeer attractief aas zoals maden naar zijn mening overbodig is. “Sterker nog: dan heb je meer kans op bijvangst aangezien karper – zeker de grote exemplaren – de concurrentie met zeelt en brasem niet wil aangaan.”

WINTERTACTIEK
Plots trekken een paar bewegende rietstengels Ruben’s aandacht. De spanning stijgt, want zijn montage ligt daar vlakbij. “In de winterperiode is elk teken van actieve vis een waardevolle aanwijzing aangezien de karper dan niet veel zwemt. Het lokaliseren van de vis is daarom essentieel. Op veel wateren is het een kwestie van verschillende stekken proberen om de holdings – plaatsen waar karper bij elkaar ligt, zoals overhangende struiken – te achterhalen. Maar heb je de karper eenmaal gevonden, dan kun je daar soms heel de winter van profiteren”, tipt Ruben.

SIGARENSNIJDER

Door een deel van de harde boilieschil te verwijderen, komen lokstoffen eerder vrij en verspreiden deze zich sneller in het water. “Daarvoor gebruik ik geen mesje, maar een sigarensnijder. Dat geeft een beter (netter) resultaat. Het model dat ik gebruik snijdt tot een diameter van 22 millimeter en kost maar een paar euro.”

De karper lokaliseren is zeker in de koudere maanden essentieel

“Daarbij was het droog en niet al te koud, dus met een winterslaapzak kon ik prima een nachtje pakken”, zegt hij nog altijd ietwat slaperig uit zijn ogen kijkend. Zijn nachtrust werd ‘verstoord’ door drie karpers die zich op het aas stortten. “Twee daarvan heb ik direct weer laten zwemmen, de laatste – en de grootste van het stel – heb ik even in een sling bewaard.” Behoedzaam wordt de schubkarper uit het water gehaald en na een kort fotomoment gaat de vis weer terug in zijn element.

KARPER TRIGGEREN
Alle drie de vissen ving hij aan maden. “Het is nu eigenlijk nog wat vroeg in het seizoen, maar speciaal voor de reportage heb ik met deze winterse karperknaller gevist.

‘Wriemelende maden zijn in de winter een echte trigger en werken vaak dressuur- doorbrekend’

Met een voerboot kun je gemakkelijk maden bijvoeren.

Vanwege de aanname dat je met maden meer bijvangst van witvis hebt dan dat je karper vangt, laten veel karpervissers dit aas links liggen. Hoogstens wordt er met maden gevist op sommige betaalwateren, waar witvis ontbreekt. Dat is volgens Ruben een gemiste kans, aangezien de vliegenlarven echte karpermagneten zijn. “Bovendien heb je in de winter minder last van ongewenste bijvangsten. Daarom vis ik alleen vanaf november tot grofweg uiterlijk april met maden. De mate van de witvisactiviteit bepaalt deels het ‘madenseizoen’”, legt de Geertruidenberger zijn aanpak uit. “Op wateren waar je in de zomer niet met klein aas aan de slag kunt, is het in de winter wel mogelijk om met maden te vissen. En dan kan dit dressuurdoorbrekende aas mooie vangsten opleveren.”

COMPACT OP PAD
Ruben vertelt zijn verhaal vanaf een bedchair die enigszins verscholen is in het hoge riet. Een schuilmiddel ontbreekt, wat opvalt gezien het feit dat het oktober is. “Met het oog op eventueel verkassen houd ik de uitrusting graag compact. Zo heb ik midden in de nacht mijn spullen wel eens verplaatst omdat ik geen aanbeet kreeg en verderop karpers hoorde springen”, zegt hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is.