oost- nederland
Sportvisserij Oost-Nederland krijgt een nieuw thuis

Half mei 2024 zijn de handtekeningen gezet en daarmee is de aanstaande verhuizing van Sportvisserij Oost-Nederland naar Zwolle een feit.

Eind 2010 nam de Sportvisserij Oost-Nederland haar intrek in het kantoorpand aan het Overijssels Kanaal in Raalte. Het pand was niet bepaald energiezuinig en met de veranderende energienormen werden enkele jaren geleden de plannen gesmeed om het pand te upgraden. Een rigoureuze verbouwing, met de bijkomende kosten, bleek echter niet haalbaar en dus werd verder gezocht naar andere onderkomens.

NIEUWBOUW IN ZWOLLE
Eind 2023 kwam het bestuur een nieuwbouwproject in Zwolle op het spoor. Een groot bedrijfsverzamelgebouw met verschillende units, direct gelegen aan het Zwolle-IJsselkanaal. De keuze is daarbij gevallen op de grootste unit op de hoek, bestaande uit twee volledige verdiepingen, een rooftopruimte en een dakterras. Het pand wordt naar verwachting rond het verschijnen van deze regio-editie opgeleverd en is dus geheel naar onze eigen wensen in te richten. Die inrichting zal naar verwachting nog wel wat tijd vergen. Waarschijnlijk gaat de federatie begin 2026 de verhuisdozen in Raalte inpakken om naar Zwolle te gaan.

Nieuwe visrechten in de gemeente Hof van Twente

Al sinds 2015 lopen er met de gemeente Hof van Twente gesprekken over de verhuur van de visrechten. Het afgelopen jaar heeft Sportvisserij Oost-Nederland eindelijk de visrechten kunnen vastleggen in een huurovereenkomst.

Tot voor kort stond geen van de stadswateren binnen de gemeente in de VISplanner en mocht er dus officieel niet gevist worden. Oogluikend werd het vissen wel toegestaan.

De afgelopen twee jaar zijn er goede gesprekken gevoerd met contactpersonen binnen de gemeente en daarmee is het proces versneld. In goed overleg met de handhavers, de lokale hengelsportverenigingen en Sportvisserij Oost-Nederland is er een huurovereenkomst tot stand gekomen waarbij alle wateren binnen de gemeentegrens, in eigendom  van de gemeente, verpacht zijn aan Sportvisserij Oost-Nederland.

De visrechten zijn op machtiging doorgezet aan de verenigingen ’t Simmetje uit Diepenheim en de Goorse Hengelsport Vereniging. Met een VISpas van één van deze verenigingen mag je nu vissen in de meeste lokale vijvers. Het gaat om elf vijvers gelegen in Goor, Delden, Hengevelde en Diepenheim. Gezamenlijk zijn de vijvers goed voor ruim vijf hectare aan viswater.

De overige vijvers in de dorpskernen zijn geen eigendom van de gemeente maar van het waterschap. Er zal worden gekeken of het mogelijk is om deze vijvers onder te brengen bij de net gesloten huurovereenkomsten.

Samen met hengelsportvereniging De Snoekbaars uit Heerde-Epe heeft Sportvisserij Oost-Nederland in het eerste kwartaal van 2023 het project opgepakt om vissteigers te realiseren langs het Apeldoorns Kanaal ter hoogte van het buurtschap Hoorn.

De vereniging viste hier in het verleden met enige regelmaat wedstrijden, maar door het steile talud en de vele begroeiing was het eigenlijk geen aantrekkelijk traject meer. Om de sportvisserijmogelijkheden te verbeteren werd de wens om steigers te plaatsen uitgesproken.

NATUURVRIENDELIJKE OEVER
Sportvisserij Oost-Nederland heeft het idee om steigers te plaatsen voorgelegd aan de gemeente Heerde en het Waterschap Vallei en Veluwe. Uit de gesprekken kwam al snel een aantal punten naar voren waarmee rekening gehouden moest worden. Een van de belangrijkste punten was het behoud van de natuurvriendelijke oever van het kanaal.

De steigers moesten voldoende licht doorlaten om te voorkomen dat de onderbegroeiing zou afsterven. Dit hebben we weten te ondervangen door de afstand tussen de dekplanken iets ruimer te maken ten opzichte van andere steigers die wij realiseren.

BEZWAAR
Verderop in het traject kwam er bij de vergunningsaanvraag een formeel bezwaar binnen van één van de buurtbewoners, waardoor het project vele weken vertraging heeft opgelopen. Een afvaardiging van HSV De Snoekbaars was aanwezig bij de hoorzitting waar het bezwaar werd behandeld en die kon de nodige informatie verstrekken. Er volgde na een aantal weken het bericht dat de bezwaren van tafel waren en dat Sportvisserij Oost-Nederland dus door kon gaan met het project.

Medio juni 2024 is aannemersbedrijf Waterbouw De Haan aan de slag gegaan en dat heeft op dit traject twintig hardhouten steigers gerealiseerd. Het viswater is hiermee weer toegankelijk voor iedereen.

VISNIEUWS

Nieuwe steigers in het Apeldoorns kanaal bij Heerde

Maar liefst 113 vrijwilligers en standhouders maakten van dit sportvisfestival een feestje voor jong en oud! Onder deze echte visfanaten waren maar liefst tachtig vrouwen en meiden, waaronder vistalenten, visfluencers, visjuffen en viskampioenen!

HENGELSPORT EN LOTERIJ
Al voordat om 10.00 uur de hekken open gingen, stond er een rij bezoekers te popelen om het VIStival terrein te betreden. Zij vielen meteen met de neus in de boter op de hengelsportmarkt, waar een grote variatie aan materialen tegen leuke beursprijzen te vinden was. Nadat er geshopt was, waagden velen ook nog een gokje bij de loterij met meer dan tweehonderd mooie prijzen!

VISKENNISPLEIN
Het VISkennisplein met maar liefst zestien VISjuffen en -meesters was het walhalla om de basisbeginselen van het vissen met de vaste stok te leren en te weten te komen welke vissoort je nou eigenlijk had binnen gehengeld.

INTERNATIONAAL
Niet alleen voor Nederlandse vissers was er van alles te beleven, ook ging het event internationaal met een demo karpervissen en een informatiestand over de visserijregels in Nederland. Hier was informatie verkrijgbaar in het Pools, Duits en Engels.

VISSEN IS GEZOND!
Tijdens het VIStival waren verschillende maatschappelijke organisaties aanwezig om aandacht te vragen voor de invloed van vissen op het mentale welzijn van mensen. Vissen geeft rust, gezonde spanning en plezier. Buiten in de natuur zijn is goed voor mensen, blijkt uit voldoende onderzoeken. In het buitenland is de wetenschap al iets verder en wordt vissen als therapie voorgeschreven aan mensen met PTSS of andere mentale problemen.

Tijdens het VIStival waren verschillende maatschappelijke organisaties aanwezig om aandacht te vragen voor de invloed van vissen op het mentale welzijn van mensen. Stichting Veteranenkids, Vereniging Jonge Veteranen, de VECHTschippers, het Peuterfonds, Visbuddies en Stichting Politieveteraan wisten hun boodschap over te brengen aan vele bezoekers.

AFTERMOVIE
Benieuwd naar de beelden? Die zijn er. Check hier de aftermovie van het VIStival, geheel kosteloos gemaakt door de mannen van het Youtube kanaal @Maxvissen!

Op zondag 30 juni vonden bijna 450 bezoekers hun weg naar visvijvers de Berenkuil in Putten voor de eerste editie van het VIStival. Initiatiefnemers van het VIStival waren Sportvisserij Midwest en Oost-Nederland in samenwerking met een groep vissende dames uit allerlei visdisciplines.

Honderden bezoekers voor eerste VIStival

LOODVRIJ KWESTIE VAN TIJD
Er zijn tegenwoordig verschillende alternatieven voor lood beschikbaar, zoals producten waarbij gebruik gemaakt is van wolfraam, beton, staal en bismut. Deze materialen zijn niet alleen veiliger voor het milieu, maar vaak ook duurzamer en soms ook effectiever. Wolfraam, bijvoorbeeld, is zwaarder dan lood, wat betekent dat kleinere gewichten nodig zijn voor dezelfde functionaliteit. Dit kan zelfs leiden tot betere resultaten omdat de gewichten minder opvallend zijn voor vissen

Voor producenten is het echter nog niet interessant genoeg om grote ontwikkelingen en bijbehorende investeringen te doen om tot een volledig loodvrijpakket te komen. De keuze is nu dus nog beperkt en de prijzen voor loodalternatieven zijn relatief hoog.

CONCLUSIE SPORTVISSERIJ OOST NEDERLAND
Loodvrij vissen op Europese schaal is voor de sportvisserij in Nederland de juiste stap. Het is een kans om als sportvisser bij te dragen aan een schoner en gezonder milieu. Het is daarom van groot belang dat vissers zich niet laten misleiden door onjuiste informatie, maar dat de feiten op tafel worden gelegd en men het gesprek aangaat op basis van wetenschappelijk onderbouwde gegevens.

Sportvisserij Oost-Nederland zal hierin samen met haar leden een voortrekkersrol nemen door te laten zien dat loodvrijvissen niet alleen mogelijk maar vaak zelfs beter is. Voor ons, voor de natuur en voor de toekomst van onze mooie hobby.

Loodvrijvissen staat volop in de belangstelling, maar helaas niet altijd op de juiste manier, vindt Sportvisserij Oost-Nederland. Misleidende informatie vanuit diverse groeperingen en instanties aan de lokale politiek blijkt vaak niet te kloppen, maar komt helaas wel op de politieke agenda’s terecht. Een verkeerde interpretatie en discussie kan grote gevolgen hebben voor de sportvisserij. Wil de Sportvisserij Oost-Nederland in dit pleidooi laten zien.

LOKAAL VERSTOORT EUROPEES
Natuurlijk is loodvrijvissen ook voor Sportvisserij Oost-Nederland de juiste stap vooruit, maar dan wel Europees geregeld en zeker niet lokaal. In een enkele gemeente binnen ons werkgebied staat het gebruik van lood nu al ter discussie en hier en daar is zelfs al besloten dat (al dan niet vanaf 15 gram) alleen nog loodvrij gevist mag worden. Heel jammer, want dit soort beslissingen voor de bühne hebben geen enkele impact, zijn niet te handhaven en verstoren juist het proces om tot een gezamenlijk en duidelijk loodverbod op grote schaal te komen.

STIMULEREN
De hengelsport loopt door haar lobby om het loodvrijvissen te ondersteunen en te stimuleren wel degelijk een paar stappen voor op de komende Europese regelgeving ten aanzien van lood. Oost-Nederland doet dit door voorlichting te geven en door langs de waterkant en bij evenementen gratis loodvrije gewichten te verstrekken, als ook door loodvrijvissen als standaard te stellen bij diverse evenementen

LOODVRIJ KWESTIE VAN TIJD
Er zijn tegenwoordig verschillende alternatieven voor lood beschikbaar, zoals producten waarbij gebruik gemaakt is van wolfraam, beton, staal en bismut. Deze materialen zijn niet alleen veiliger voor het milieu, maar vaak ook duurzamer en soms ook effectiever. Wolfraam, bijvoorbeeld, is zwaarder dan lood, wat betekent dat kleinere gewichten nodig zijn voor dezelfde functionaliteit. Dit kan zelfs leiden tot betere resultaten omdat de gewichten minder opvallend zijn voor vissen

Voor producenten is het echter nog niet interessant genoeg om grote ontwikkelingen en bijbehorende investeringen te doen om tot een volledig loodvrijpakket te komen. De keuze is nu dus nog beperkt en de prijzen voor loodalternatieven zijn relatief hoog.

CONCLUSIE SPORTVISSERIJ OOST NEDERLAND
Loodvrij vissen op Europese schaal is voor de sportvisserij in Nederland de juiste stap. Het is een kans om als sportvisser bij te dragen aan een schoner en gezonder milieu. Het is daarom van groot belang dat vissers zich niet laten misleiden door onjuiste informatie, maar dat de feiten op tafel worden gelegd en men het gesprek aangaat op basis van wetenschappelijk onderbouwde gegevens.

Sportvisserij Oost-Nederland zal hierin samen met haar leden een voortrekkersrol nemen door te laten zien dat loodvrijvissen niet alleen mogelijk maar vaak zelfs beter is. Voor ons, voor de natuur en voor de toekomst van onze mooie hobby.

Is loodvrijvissen straks de heilige graal?

Alle winnaars van harte gefeliciteerd met jullie prijs!

DUEL VIER, MEPPELERDIEP

Klik hier voor de complete competitie uitslag.

VERVOLG VAN DE COMPETITIE IN 2025?

De competitie hebben we afgesloten met een evaluatie formulier onder de deelnemende vissers en door persoonlijke gesprekken aan de waterkant. In totaal hebben we 11 ingevulde evaluatieformulieren terug gekregen van de deelnemers.

De rode draad uit de evaluatie is dat iedereen over het algemeen zeer tevreden was over de opzet van de competitie. Het competitie element waarbij er één wedstrijd kan worden weggestreept maakt het tot de laatste wedstrijd spannend, dit ervaart men over het als een leuk element. De ruimte tussen de deelnemende teams en de stekken zelf worden door vrijwel alle deelnemers als perfect omschreven. Een aantal wateren zien ze liever niet terug en uitgewisseld voor andere wateren, met name het Twentekanaal en het Meppelerdiep vielen door de geringe vangsten minder in de smaak. Het overgrote deel zou een volgende editie ook zeker weer meedoen en ze hebben zelf andere mensen al geënthousiasmeerd voor de wedstrijd. Een klein deel heeft aangekruist te willen helpen bij een eventueel vervolg. Hoe en of er een vervolg komt moet Sportvisserij Oost-Nederland intern nog kort sluiten.

In het weekend van 11 oktober vond de laatste wedstrijd van de Karper Koppel Kanalen Competitie plaarts. Deze wedstrijd werd gehouden langs het Meppelerdiep, op het stuk tussen het industrieterrein van Meppel en het industrieterrein van Zwartsluis. Van de 21 opgegeven koppels waren er 5 afmeldingen, en 1 koppel ging vroegtijdig naar huis, zo gingen er dus uiteindelijk 15 koppels de strijd aan.

Het Meppelerdiep is een groot scheepvaartkanaal waar beste boten doorheen komen. Qua karpervangsten is het een relatief onbekend stuk water. Via het Waterschap en de pachter hadden wij toestemming om over de dijk te rijden en zo konden we delen bevissen waar eigenlijk nooit iemand kan/mag komen. Van te voren waren de steknummers ruim uitgezet, gemiddeld zo’n 300 meter ruimte tussen de stekken.

KARPER(S)?
De laatste wedstrijd startte om 19.00 uur in verband met de vroege zonsondergang. De eerste nacht bleven de vangsten uit. Zaterdagmiddag werd er op stek 9 rond 16:30 plots een vis gemeld. Een mooie kanaalschub van 10,74 kg werd gefotografeerd en genoteerd door de controleurs. De eerste vis was binnen!

Het zou een allesbepalende wedstrijd worden waarbij iedere vangst de einduitslag nog flink kon beïnvloeden. Iedereen was dan ook op het scherpst van de snede. Zondag werd de balans opgemaakt maar helaas zijn er gedurende de rest van het weekend geen vissen meer bij gevangen. Om 12.00 uur was de wedstrijd afgelopen en konden deelnemers hun spullen weer inpakken.

EINDUITSLAG
In totaal betroffen de vangsten het vierde weekend 1 schubkarper van 10,74kg gevangen door koppel L, Bert Kroezen & Jaron Tichelaar op stek 9. Zij wonnen hiermee de winst van de dag en automatisch ook de zwaarste vis.

Het was de laatste wedstrijd en dus werd er door de organisatie achter de schermen druk gerekend op een definitieve einduitslag. Omdat 3 van de 4 geviste wedstrijden meetellen voor de einduitslag bleef het tot het laatste moment uiterst spannend. Uiteindelijk kon Rinus Klein, voorzitter van de wedstrijdcommissie van Sportvisserij Oost-Nederland, omstreeks 14:30 aan de hand van een korte presentatie het verlossende woord geven en de top-vijf opnoemen:

1.     Koppel M, Anton Adema & Nick Aalders met 11 punten. €2535
2.     Koppel J, Arjan Schorren & Felix Ring met 15 punten. €1405
3.     Koppel P, Asen Yovchev & Seyfitin Sabri Yusein met 22 punten. €840
4.     Koppel S, Przemek Nowakowski & Pawl Zalewski met 22 punten. €560
5.     Koppel A, Erik Bakker & Patrick van Zeeland met 22 punten. €280

DUEL DRIE, TWENTEKANAAL

UITSLAG
In totaal betroffen de vangsten het derde weekend 1 schubkarper van 7,1kg gevangen door koppel A, Patrick van Zeeland & Erik Bakker op stek 22. Zij wonnen hiermee de winst van de dag en automatisch ook de zwaarste vis.

In het weekend van 13 september vond de derde wedstrijd van de Karper Koppel Kanalen Competitie plaats. De locatie: de zijtak van het Twentekanaal, tussen de Wierdensebrug en de Cottwicherbrug. Na enkele afmeldingen gingen van de 21 opgegeven koppels er uiteindelijk 15 de strijd met elkaar aan.

De loting vond plaats bij het clubgebouw van Vislust Almelo, een prachtige locatie aan het begin van het parcours. In de dagen ervoor zijn de stekken gemaaid – met gemiddeld 500 meter ruimte tussen de plekken – zodat iedereen ruim voldoende plaats had om de spullen op te bouwen. Door de vele afmeldingen op het laatste moment waren er een aantal slaapstekken en sommige deelnemers zagen dan ook 2 km lang geen buren, lekker rustig vissen dus. Vanwege onderhoudswerkzaamheden van aannemers van Rijkswaterstaat dreef er aardig wat drijfvuil op het water.

KARPER(S)?
Laat in de nacht, omstreeks 03:30 uur, werd de eerste karper gevangen op de kopstek aan de zijde van de Cottwicherbrug. Een mooie kanaalschub van 7,1 kg werd gefotografeerd en genoteerd door de controleurs. Dit beloofde veel goeds, maar toen zondag de balans werd opgemaakt, bleek dat er gedurende de rest van het weekend geen karpers meer waren gevangen.

DUEL TWEE, URKERVAART

EERSTE DUEL, OVERIJSSELS KANAAL

Tijdens de tweede competitiewedstrijd, op 14, 15 en 16 juni in de Urkervaart, kwamen 20 koppels mee doen. Ook nu weer lagen de stekken ruim uit elkaar met zo’n 300 meter ertussen. Na het startsein konden de deelnemers onder droge omstandigheden hun stek opbouwen, maar helaas gingen de hemelsluizen daarna flink open

Vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag raasde er een stevige zuidwesten wind dwars over het kanaal en kwam de regen met bakken naar beneden. Ook hadden de deelnemers veel last van drijvend wier als gevolg van maaiwerkzaamheden kort voor de wedstrijd.

Gelukkig waren de vangsten deze keer wel heel wat beter! Maar liefst 45 karpers kwamen op de onthaakmatten terecht. Dit heeft de tussenstand flink doen opschudden. Opvallend detail: beide kopstekken hebben helaas geen enkele vis kunnen bijschrijven.

KARPER KOPPEL KANALEN COMPETITIE 2024

UITSLAG
In totaal betroffen de vangsten deze keer 45 karpers, 42 schub- en 3 spiegelkarpers, verdeeld over 14 koppels.

1. Anton Adema en Nick Aalders (stek 16) - 9 schubkarpers en 1 spiegelkarper, totaal 53,92 kilo.
2. Daan Marsman en Tom Marsman (stek 7) - 5 schubkarpers en 1 spiegelkarper, totaal 48,62 kilo.
3. Asen Yovchev en Seyfitin Sabri Yusein (stek 11) - 6 schubkarpers, totaal 33,16 kilo.
4. Alex Schorren en Felix Ring (stek 20) - 4 schubkarpers, totaal 22,71 kilo.

UITSLAG
In totaal betroffen de vangsten het eerste weekend 4 graskarpers en 1 spiegelkarper, verdeeld over 4 koppels.

1. Anton Adema en Nick Aalders (stek 17) - 1 graskarper van 29 kilo.
2. Arjan Schorren en Felix Ring (stek 2) - 1 graskarper en 1 spiegelkarper, totaal 23,84 kilo.
3. Przemek Nowakowski en Pawel Zalewski (stek 1) - 1 graskarper van 15,8 kilo.
4. Kaj Willems en Mathijs Luttje (stek 14) - 1 graskarper van 12,8 kilo.

De eerste Karper Koppel Kanalen Competitie in Oost-Nederland is een feit. Deze reeks van vier wedstrijden vond plaats van half april tot half oktober in vier verschillende kanalen in onze mooie regio.
Maar liefst 22 koppels vanuit heel Nederland, en zelfs een koppel uit België, hadden zich opgegeven. Er was dan ook een knaller van een hoofdprijs van 3500 euro (bij een volledig deelnemersveld) én mooie dagprijzen per wedstrijd.

De eerste competitiewedstrijd vond plaats in het weekend van 19 april in het Overijssels Kanaal tussen Deventer en Raalte. Hieraan deden 17 koppels mee. Het traject was dusdanig verdeeld dat gemiddeld zo’n 400 meter ruimte tussen de stekken zat.

Helaas waren de weergoden de deelnemers én de karpers niet goed gezind. Veel regen en harde wind en ook nog eens een weersomslag van twintig graden overdag naar vorst in de nacht. Desondanks werden er 5 karpers gevangen, waaronder een heuse torpedo van een graskarper van 29 kilo!

BIJZONDERE VANGST
Naast karpers vangen is er door één koppel iets heel speciaals waargenomen. Na iets wat op een aanbeet leek, bleek het een reebok te zijn die door de lijnen gezwommen was. Gelukkig zat-ie niet vast in de lijnen, maar het arme dier was in het kanaal verzeild geraakt en kon niet op eigen kracht uit het koude water komen. Het koppel twijfelde niet en met behulp van een voorbijganger werd het prachtige beestje uit het water gehaald, waarna de ree zich in een dekentje kon opwarmen bij de kachel in de tent om even later weer de natuur in te lopen. Zo blijkt maar weer, vissen is veel meer dan alleen vangen.

Aan de waterkant genieten van de natuur, een praatje maken en in spanning afwachten tot de dobber ondergaat… SamenVissen dus! Dit project van vrijwilligers van visclubs die met bewoners en cliënten van zorginstellingen een hengeltje werpen is een ware hit.

Het afgelopen seizoen zijn er in Oost-Nederland zo maar liefst 80 visuitjes georganiseerd. In enkele plaatsen zijn de visuitjes zelfs wekelijks terugkerende activiteiten waar de deelnemerssteeds reikhalzend naar uitkijken.

BEGELEIDING
Dat de SamenVissen-uitjes steeds populairder worden, zien we aan het aantal aanvragen van zorginstellingen. Tot nog toe is het bijna altijd gelukt om de aanvragen te honoreren met de elf SamenVissen-coaches die momenteel actief zijn in Oost-Nederland. Uiteraard doen deze mensen dit niet alleen, maar zijn er bij elk visuitje ook vrijwilligers van lokale hengelsportverenigingen aanwezig. We streven naar een begeleiding van één vrijwilliger op maximaal twee deelnemers, maar het liefst zien we een één op één begeleiding voor het beste en meest gezellige contact met de deelnemers.

DIE ONTSPANNING...
Wat doet zo’n visuitje nou met mensen uit zorginstellingen? Wat we keer op keer horen is: “Die rust, die ontspanning… dat is fijn. Even lekker in de buitenlucht en genieten van de natuur. En de aanspraak, dat maakt het heel gezellig.”

EEN STUKJE GELUK
Wil je ook je steentje bijdragen aan het mentale welzijn van mensen uit zorginstellingen? Meld je dan snel aan als SamenVissen-coach via www.samenvissen.nl of stuur een mail aan vrijwilligers@sportvisserijoostnederland.nl.  Wat krijg je ervoor terug? Heel veel voldoening, beloofd! Kijk maar even naar de video: (bijlage)

VECHTSCHIPPERS
Begin september zijn vier vaste deelnemers aan het SamenVissen-project een dagdeel wezen vissen met onze VECHTschippers op de Overijsselse Vecht bij Ommen, zij hebben faciliteiten om rolstoelgebruikers te kunnen laten vissen. Ze gingen niet vissen met de vaste stok, maar er werd slepend gevist met kunstaas op roofvis.

 

Naast het vangen van een paar baarzen en een snoekbaars was het vooral de gezelligheid en de prachtige omgeving van Ommen richting Junne wat deze stralend zonnige dag tot een groot succes maakte.

VISSEN VANUIT DE ROLSTOEL
Wanneer je in een rolstoel zit, is vissen vanuit een boot vrijwel niet mogelijk. Met de unieke elektrisch aangedreven boot van de VECHTschippers kan dat wel. Via de laadklep en rijplaten aan de voorkant van de boot kunnen deelnemers veilig aan en van boord. Er kunnen maximaal twee gastvissers in een rolstoel en twee begeleiders mee aan boord. Tijdens een vistripje zijn er altijd twee VECHTschippers die zorgen voor het varen en begeleiding bij het vissen.

Wil je ook eens mee varen en vissen met de
VECHTschippers? Stuur dan een mail aan
evenementen@sportvisserijoostnederland.nl

Samen vissen, een stukje geluk

Dit jaar hebben VISjuffen en -meesters en andere vrijwilligers van hengelsportverenigingen in het hele land al meer dan 400 VISlessen gegeven. Hiermee zetten ze hun vereniging bij hun gemeente op de kaart als een partij die sociaal-maatschappelijk goed werk verricht. Gezien de grote vraag vanuit basisscholen zouden dat er nog veel meer kunnen zijn. Het ontbreekt veel verenigingen echter nog aan actieve VISmeesters, VISjuffen en overige jeugdvrijwilligers.

VISlessen zijn ideaal om de jeugd kennis te laten maken met de (onder)waternatuur, de sportvisserij én de hengelsportvereniging. Een VISmeester of VISjuf vertelt ’s ochtends in de klas over de natuur in en rondom het water, waarna ’s middags twee uur wordt gevist in een waterpartij dichtbij school. Vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging assisteren daarbij. Dat kinderen razend enthousiast zijn over het vissen, is goed te zien aan de vele kinderen die in de weken na een VISles volop in de wateren dichtbij school gaan vissen.

BEHOEFTE AAN VRIJWILLIGERS
Om ook in 2025 aan de toenemende vraag naar VISlessen te kunnen voldoen is er extra behoefte aan VISmeesters, VISjuffen en VIScoaches, ook in Oost-Nederland. Van de 400 vislessen zijn er namelijk bijna 100 in onze regio gegeven door 15 actieve VISjuffen en -meesters. Bijna 1.800 kinderen zijn hiermee bereikt om kennis te maken met onze mooie hengelsport.

GRATIS CURSUSSEN
Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties organiseren gratis cursussen. Zo is de cursus VIScoach – die één avond duurt – gericht op de praktijk aan de waterkant. Daarin leren de cursisten hoe je met een groep kinderen omgaat en ze op de juiste manier iets bijbrengt. De cursus VISmeester is als vervolgcursus bestemd voor vrijwilligers die VISles willen geven op school. Deze cursus omvat één avond op locatie en een huiswerkprogramma met een ‘oefenles’. Op 27 november a.s. kun je nog meedoen aan deze vervolgcursus. Tijdens de eerste echte les op school is er begeleiding vanuit Sportvisserij Nederland of de federatie.

MELD JE AAN!
Wil jij helpen om de jeugd warm te laten lopen voor de sportvisserij? Meld je dan aan! Dit najaar bieden we de service om – bij voldoende animo – lokaal een cursus te organiseren, bijvoorbeeld in het clubgebouw van jouw vereniging of op een federatiekantoor. Ook in het voorjaar van 2025 worden in elke regio weer cursussen VIScoach en VISmeester georganiseerd.

Met het certificaat op zak kun je jouw vereniging ondersteunen bij het geven of ondersteunen van VISlessen en het organiseren van jeugdactiviteiten. Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten; ook als je maar enkele dagen per jaar beschikbaar bent kun je al veel betekenen.

MEER INFORMATIE EN VRAGEN
Klik hier voor meer informatie over cursussen en om je aan te melden voor de cursus VIScoach en VISmeester. Heb je vragen? Mail dan gerust naar: cursussen@sportvisserijnederland.nl

Meer informatie over de VISlessen vind je op www.vissenschool.nl

VISJUF OF VISMEESTER:
EEN SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIE BIJ JOUW HENGELSPORTVERENIGING

Nieuws van andere regio's

oost nederland
Sportvisserij Oost-Nederland krijgt een nieuw thuis

Half mei 2024 zijn de handtekeningen gezet en daarmee is de aanstaande verhuizing van Sportvisserij Oost-Nederland naar Zwolle een feit.

Eind 2010 nam de Sportvisserij Oost-Nederland haar intrek in het kantoorpand aan het Overijssels Kanaal in Raalte. Het pand was niet bepaald energiezuinig en met de veranderende energienormen werden enkele jaren geleden de plannen gesmeed om het pand te upgraden. Een rigoureuze verbouwing, met de bijkomende kosten, bleek echter niet haalbaar en dus werd verder gezocht naar andere onderkomens.

NIEUWBOUW IN ZWOLLE
Eind 2023 kwam het bestuur een nieuwbouwproject in Zwolle op het spoor. Een groot bedrijfsverzamelgebouw met verschillende units, direct gelegen aan het Zwolle-IJsselkanaal. De keuze is daarbij gevallen op de grootste unit op de hoek, bestaande uit twee volledige verdiepingen, een rooftopruimte en een dakterras. Het pand wordt naar verwachting rond het verschijnen van deze regio-editie opgeleverd en is dus geheel naar onze eigen wensen in te richten. Die inrichting zal naar verwachting nog wel wat tijd vergen. Waarschijnlijk gaat de federatie begin 2026 de verhuisdozen in Raalte inpakken om naar Zwolle te gaan.

Nieuwe visrechten in de gemeente Hof van Twente

Al sinds 2015 lopen er met de gemeente Hof van Twente gesprekken over de verhuur van de visrechten. Het afgelopen jaar heeft Sportvisserij Oost-Nederland eindelijk de visrechten kunnen vastleggen in een huurovereenkomst.

Tot voor kort stond geen van de stadswateren binnen de gemeente in de VISplanner en mocht er dus officieel niet gevist worden. Oogluikend werd het vissen wel toegestaan.

De afgelopen twee jaar zijn er goede gesprekken gevoerd met contactpersonen binnen de gemeente en daarmee is het proces versneld. In goed overleg met de handhavers, de lokale hengelsportverenigingen en Sportvisserij Oost-Nederland is er een huurovereenkomst tot stand gekomen waarbij alle wateren binnen de gemeentegrens, in eigendom  van de gemeente, verpacht zijn aan Sportvisserij Oost-Nederland.

De visrechten zijn op machtiging doorgezet aan de verenigingen ’t Simmetje uit Diepenheim en de Goorse Hengelsport Vereniging. Met een VISpas van één van deze verenigingen mag je nu vissen in de meeste lokale vijvers. Het gaat om elf vijvers gelegen in Goor, Delden, Hengevelde en Diepenheim. Gezamenlijk zijn de vijvers goed voor ruim vijf hectare aan viswater.

De overige vijvers in de dorpskernen zijn geen eigendom van de gemeente maar van het waterschap. Er zal worden gekeken of het mogelijk is om deze vijvers onder te brengen bij de net gesloten huurovereenkomsten.

Samen met hengelsportvereniging De Snoekbaars uit Heerde-Epe heeft Sportvisserij Oost-Nederland in het eerste kwartaal van 2023 het project opgepakt om vissteigers te realiseren langs het Apeldoorns Kanaal ter hoogte van het buurtschap Hoorn.

De vereniging viste hier in het verleden met enige regelmaat wedstrijden, maar door het steile talud en de vele begroeiing was het eigenlijk geen aantrekkelijk traject meer. Om de sportvisserijmogelijkheden te verbeteren werd de wens om steigers te plaatsen uitgesproken.

NATUURVRIENDELIJKE OEVER
Sportvisserij Oost-Nederland heeft het idee om steigers te plaatsen voorgelegd aan de gemeente Heerde en het Waterschap Vallei en Veluwe. Uit de gesprekken kwam al snel een aantal punten naar voren waarmee rekening gehouden moest worden. Een van de belangrijkste punten was het behoud van de natuurvriendelijke oever van het kanaal.

De steigers moesten voldoende licht doorlaten om te voorkomen dat de onderbegroeiing zou afsterven. Dit hebben we weten te ondervangen door de afstand tussen de dekplanken iets ruimer te maken ten opzichte van andere steigers die wij realiseren.

BEZWAAR
Verderop in het traject kwam er bij de vergunningsaanvraag een formeel bezwaar binnen van één van de buurtbewoners, waardoor het project vele weken vertraging heeft opgelopen. Een afvaardiging van HSV De Snoekbaars was aanwezig bij de hoorzitting waar het bezwaar werd behandeld en die kon de nodige informatie verstrekken. Er volgde na een aantal weken het bericht dat de bezwaren van tafel waren en dat Sportvisserij Oost-Nederland dus door kon gaan met het project.

Medio juni 2024 is aannemersbedrijf Waterbouw De Haan aan de slag gegaan en dat heeft op dit traject twintig hardhouten steigers gerealiseerd. Het viswater is hiermee weer toegankelijk voor iedereen.

Nieuwe steigers in het Apeldoorns kanaal bij Heerde

VISNIEUWS

Op zondag 30 juni vonden bijna 450 bezoekers hun weg naar visvijvers de Berenkuil in Putten voor de eerste editie van het VIStival. Initiatiefnemers van het VIStival waren Sportvisserij Midwest en Oost-Nederland in samenwerking met een groep vissende dames uit allerlei visdisciplines.

Honderden bezoekers voor eerste VIStival

Maar liefst 113 vrijwilligers en standhouders maakten van dit sportvisfestival een feestje voor jong en oud! Onder deze echte visfanaten waren maar liefst tachtig vrouwen en meiden, waaronder vistalenten, visfluencers, visjuffen en viskampioenen!

HENGELSPORT EN LOTERIJ
Al voordat om 10.00 uur de hekken open gingen, stond er een rij bezoekers te popelen om het VIStival terrein te betreden. Zij vielen meteen met de neus in de boter op de hengelsportmarkt, waar een grote variatie aan materialen tegen leuke beursprijzen te vinden was. Nadat er geshopt was, waagden velen ook nog een gokje bij de loterij met meer dan tweehonderd mooie prijzen!

VISKENNISPLEIN
Het VISkennisplein met maar liefst zestien VISjuffen en -meesters was het walhalla om de basisbeginselen van het vissen met de vaste stok te leren en te weten te komen welke vissoort je nou eigenlijk had binnen gehengeld.

INTERNATIONAAL
Niet alleen voor Nederlandse vissers was er van alles te beleven, ook ging het event internationaal met een demo karpervissen en een informatiestand over de visserijregels in Nederland. Hier was informatie verkrijgbaar in het Pools, Duits en Engels.

VISSEN IS GEZOND!
Tijdens het VIStival waren verschillende maatschappelijke organisaties aanwezig om aandacht te vragen voor de invloed van vissen op het mentale welzijn van mensen. Vissen geeft rust, gezonde spanning en plezier. Buiten in de natuur zijn is goed voor mensen, blijkt uit voldoende onderzoeken. In het buitenland is de wetenschap al iets verder en wordt vissen als therapie voorgeschreven aan mensen met PTSS of andere mentale problemen.

Tijdens het VIStival waren verschillende maatschappelijke organisaties aanwezig om aandacht te vragen voor de invloed van vissen op het mentale welzijn van mensen. Stichting Veteranenkids, Vereniging Jonge Veteranen, de VECHTschippers, het Peuterfonds, Visbuddies en Stichting Politieveteraan wisten hun boodschap over te brengen aan vele bezoekers.

AFTERMOVIE
Benieuwd naar de beelden? Die zijn er. Check hier de aftermovie van het VIStival, geheel kosteloos gemaakt door de mannen van het Youtube kanaal @Maxvissen!

Loodvrijvissen staat volop in de belangstelling, maar helaas niet altijd op de juiste manier, vindt Sportvisserij Oost-Nederland. Misleidende informatie vanuit diverse groeperingen en instanties aan de lokale politiek blijkt vaak niet te kloppen, maar komt helaas wel op de politieke agenda’s terecht. Een verkeerde interpretatie en discussie kan grote gevolgen hebben voor de sportvisserij. Wil de Sportvisserij Oost-Nederland in dit pleidooi laten zien.

LOKAAL VERSTOORT EUROPEES
Natuurlijk is loodvrijvissen ook voor Sportvisserij Oost-Nederland de juiste stap vooruit, maar dan wel Europees geregeld en zeker niet lokaal. In een enkele gemeente binnen ons werkgebied staat het gebruik van lood nu al ter discussie en hier en daar is zelfs al besloten dat (al dan niet vanaf 15 gram) alleen nog loodvrij gevist mag worden. Heel jammer, want dit soort beslissingen voor de bühne hebben geen enkele impact, zijn niet te handhaven en verstoren juist het proces om tot een gezamenlijk en duidelijk loodverbod op grote schaal te komen.

STIMULEREN
De hengelsport loopt door haar lobby om het loodvrijvissen te ondersteunen en te stimuleren wel degelijk een paar stappen voor op de komende Europese regelgeving ten aanzien van lood. Oost-Nederland doet dit door voorlichting te geven en door langs de waterkant en bij evenementen gratis loodvrije gewichten te verstrekken, als ook door loodvrijvissen als standaard te stellen bij diverse evenementen

LOODVRIJ KWESTIE VAN TIJD
Er zijn tegenwoordig verschillende alternatieven voor lood beschikbaar, zoals producten waarbij gebruik gemaakt is van wolfraam, beton, staal en bismut. Deze materialen zijn niet alleen veiliger voor het milieu, maar vaak ook duurzamer en soms ook effectiever. Wolfraam, bijvoorbeeld, is zwaarder dan lood, wat betekent dat kleinere gewichten nodig zijn voor dezelfde functionaliteit. Dit kan zelfs leiden tot betere resultaten omdat de gewichten minder opvallend zijn voor vissen

Voor producenten is het echter nog niet interessant genoeg om grote ontwikkelingen en bijbehorende investeringen te doen om tot een volledig loodvrijpakket te komen. De keuze is nu dus nog beperkt en de prijzen voor loodalternatieven zijn relatief hoog.

CONCLUSIE SPORTVISSERIJ OOST NEDERLAND
Loodvrij vissen op Europese schaal is voor de sportvisserij in Nederland de juiste stap. Het is een kans om als sportvisser bij te dragen aan een schoner en gezonder milieu. Het is daarom van groot belang dat vissers zich niet laten misleiden door onjuiste informatie, maar dat de feiten op tafel worden gelegd en men het gesprek aangaat op basis van wetenschappelijk onderbouwde gegevens.

Sportvisserij Oost-Nederland zal hierin samen met haar leden een voortrekkersrol nemen door te laten zien dat loodvrijvissen niet alleen mogelijk maar vaak zelfs beter is. Voor ons, voor de natuur en voor de toekomst van onze mooie hobby.

Is loodvrijvissen straks de heilige graal?

Alle winnaars van harte gefeliciteerd met jullie prijs!

DUEL VIER, MEPPELERDIEP

Klik hier voor de complete competitie uitslag.

VERVOLG VAN DE COMPETITIE IN 2025?

De competitie hebben we afgesloten met een evaluatie formulier onder de deelnemende vissers en door persoonlijke gesprekken aan de waterkant. In totaal hebben we 11 ingevulde evaluatieformulieren terug gekregen van de deelnemers.

De rode draad uit de evaluatie is dat iedereen over het algemeen zeer tevreden was over de opzet van de competitie. Het competitie element waarbij er één wedstrijd kan worden weggestreept maakt het tot de laatste wedstrijd spannend, dit ervaart men over het als een leuk element. De ruimte tussen de deelnemende teams en de stekken zelf worden door vrijwel alle deelnemers als perfect omschreven. Een aantal wateren zien ze liever niet terug en uitgewisseld voor andere wateren, met name het Twentekanaal en het Meppelerdiep vielen door de geringe vangsten minder in de smaak. Het overgrote deel zou een volgende editie ook zeker weer meedoen en ze hebben zelf andere mensen al geënthousiasmeerd voor de wedstrijd. Een klein deel heeft aangekruist te willen helpen bij een eventueel vervolg. Hoe en of er een vervolg komt moet Sportvisserij Oost-Nederland intern nog kort sluiten.

Tijdens de tweede competitie-wedstrijd, op 14, 15 en 16 juni in de Urkervaart, kwamen 20 koppels mee doen. Ook nu weer lagen de stekken ruim uit elkaar met zo’n 300 meter ertussen. Na het startsein konden de deelnemers onder droge omstandigheden hun stek opbouwen, maar helaas gingen de hemelsluizen daarna flink open

Vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag raasde er een stevige zuidwesten wind dwars over het kanaal en kwam de regen met bakken naar beneden. Ook hadden de deelnemers veel last van drijvend wier als gevolg van maaiwerkzaamheden kort voor de wedstrijd.

Gelukkig waren de vangsten deze keer wel heel wat beter! Maar liefst 45 karpers kwamen op de onthaakmatten terecht. Dit heeft de tussenstand flink doen opschudden. Opvallend detail: beide kopstekken hebben helaas geen enkele vis kunnen bijschrijven.

EINDUITSLAG
In totaal betroffen de vangsten het vierde weekend 1 schubkarper van 10,74kg gevangen door koppel L, Bert Kroezen & Jaron Tichelaar op stek 9. Zij wonnen hiermee de winst van de dag en automatisch ook de zwaarste vis.

Het was de laatste wedstrijd en dus werd er door de organisatie achter de schermen druk gerekend op een definitieve einduitslag. Omdat 3 van de 4 geviste wedstrijden meetellen voor de einduitslag bleef het tot het laatste moment uiterst spannend. Uiteindelijk kon Rinus Klein, voorzitter van de wedstrijdcommissie van Sportvisserij Oost-Nederland, omstreeks 14:30 aan de hand van een korte presentatie het verlossende woord geven en de top-vijf opnoemen:

1.     Koppel M, Anton Adema & Nick Aalders met 11 punten. €2535
2.     Koppel J, Arjan Schorren & Felix Ring met 15 punten. €1405
3.     Koppel P, Asen Yovchev & Seyfitin Sabri Yusein met 22 punten. €840
4.     Koppel S, Przemek Nowakowski & Pawl Zalewski met 22 punten. €560
5.     Koppel A, Erik Bakker & Patrick van Zeeland met 22 punten. €280

DUEL DRIE, TWENTEKANAAL

UITSLAG
In totaal betroffen de vangsten het derde weekend 1 schubkarper van 7,1kg gevangen door koppel A, Patrick van Zeeland & Erik Bakker op stek 22. Zij wonnen hiermee de winst van de dag en automatisch ook de zwaarste vis.

In het weekend van 13 september vond de derde wedstrijd van de Karper Koppel Kanalen Competitie plaats. De locatie: de zijtak van het Twentekanaal, tussen de Wierdensebrug en de Cottwicherbrug. Na enkele afmeldingen gingen van de 21 opgegeven koppels er uiteindelijk 15 de strijd met elkaar aan.

De loting vond plaats bij het clubgebouw van Vislust Almelo, een prachtige locatie aan het begin van het parcours. In de dagen ervoor zijn de stekken gemaaid – met gemiddeld 500 meter ruimte tussen de plekken – zodat iedereen ruim voldoende plaats had om de spullen op te bouwen. Door de vele afmeldingen op het laatste moment waren er een aantal slaapstekken en sommige deelnemers zagen dan ook 2 km lang geen buren, lekker rustig vissen dus. Vanwege onderhoudswerkzaamheden van aannemers van Rijkswaterstaat dreef er aardig wat drijfvuil op het water.

KARPER(S)?
Laat in de nacht, omstreeks 03:30 uur, werd de eerste karper gevangen op de kopstek aan de zijde van de Cottwicherbrug. Een mooie kanaalschub van 7,1 kg werd gefotografeerd en genoteerd door de controleurs. Dit beloofde veel goeds, maar toen zondag de balans werd opgemaakt, bleek dat er gedurende de rest van het weekend geen karpers meer waren gevangen.

Tijdens de tweede competitie-wedstrijd, op 14, 15 en 16 juni in de Urkervaart, kwamen 20 koppels mee doen. Ook nu weer lagen de stekken ruim uit elkaar met zo’n 300 meter ertussen. Na het startsein konden de deelnemers onder droge omstandigheden hun stek opbouwen, maar helaas gingen de hemelsluizen daarna flink open

Vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag raasde er een stevige zuidwesten wind dwars over het kanaal en kwam de regen met bakken naar beneden. Ook hadden de deelnemers veel last van drijvend wier als gevolg van maaiwerkzaamheden kort voor de wedstrijd.

Gelukkig waren de vangsten deze keer wel heel wat beter! Maar liefst 45 karpers kwamen op de onthaakmatten terecht. Dit heeft de tussenstand flink doen opschudden. Opvallend detail: beide kopstekken hebben helaas geen enkele vis kunnen bijschrijven.

DUEL TWEE, URKERVAART

UITSLAG
In totaal betroffen de vangsten deze keer 45 karpers, 42 schub- en 3 spiegelkarpers, verdeeld over 14 koppels.

1. Anton Adema en Nick Aalders (stek 16) - 9 schubkarpers en 1 spiegelkarper, totaal 53,92 kilo.
2. Daan Marsman en Tom Marsman (stek 7) - 5 schubkarpers en 1 spiegelkarper, totaal 48,62 kilo.
3. Asen Yovchev en Seyfitin Sabri Yusein (stek 11) - 6 schubkarpers, totaal 33,16 kilo.
4. Alex Schorren en Felix Ring (stek 20) - 4 schubkarpers, totaal 22,71 kilo.

EERSTE DUEL, OVERIJSSELS KANAAL

De eerste competitiewedstrijd vond plaats in het weekend van 19 april in het Overijssels Kanaal tussen Deventer en Raalte. Hieraan deden 17 koppels mee. Het traject was dusdanig verdeeld dat gemiddeld zo’n 400 meter ruimte tussen de stekken zat.

Helaas waren de weergoden de deelnemers én de karpers niet goed gezind. Veel regen en harde wind en ook nog eens een weersomslag van twintig graden overdag naar vorst in de nacht. Desondanks werden er 5 karpers gevangen, waaronder een heuse torpedo van een graskarper van 29 kilo!

BIJZONDERE VANGST
Naast karpers vangen is er door één koppel iets heel speciaals waargenomen. Na iets wat op een aanbeet leek, bleek het een reebok te zijn die door de lijnen gezwommen was. Gelukkig zat-ie niet vast in de lijnen, maar het arme dier was in het kanaal verzeild geraakt en kon niet op eigen kracht uit het koude water komen. Het koppel twijfelde niet en met behulp van een voorbijganger werd het prachtige beestje uit het water gehaald, waarna de ree zich in een dekentje kon opwarmen bij de kachel in de tent om even later weer de natuur in te lopen. Zo blijkt maar weer, vissen is veel meer dan alleen vangen.

De eerste Karper Koppel Kanalen Competitie in Oost-Nederland is een feit. Deze reeks van vier wedstrijden vond plaats van half april tot half oktober in vier verschillende kanalen in onze mooie regio.
Maar liefst 22 koppels vanuit heel Nederland, en zelfs een koppel uit België, hadden zich opgegeven. Er was dan ook een knaller van een hoofdprijs van 3500 euro (bij een volledig deelnemersveld) én mooie dagprijzen per wedstrijd.

KARPER KOPPEL KANALEN COMPETITIE 2024

UITSLAG
In totaal betroffen de vangsten het eerste weekend 4 graskarpers en 1 spiegelkarper, verdeeld over 4 koppels.

1. Anton Adema en Nick Aalders (stek 17) - 1 graskarper van 29 kilo.
2. Arjan Schorren en Felix Ring (stek 2) - 1 graskarper en 1 spiegelkarper, totaal 23,84 kilo.
3. Przemek Nowakowski en Pawel Zalewski (stek 1) - 1 graskarper van 15,8 kilo.
4. Kaj Willems en Mathijs Luttje (stek 14) - 1 graskarper van 12,8 kilo.

Aan de waterkant genieten van de natuur, een praatje maken en in spanning afwachten tot de dobber ondergaat… SamenVissen dus! Dit project van vrijwilligers van visclubs die met bewoners en cliënten van zorginstellingen een hengeltje werpen is een ware hit.

Het afgelopen seizoen zijn er in Oost-Nederland zo maar liefst 80 visuitjes georganiseerd. In enkele plaatsen zijn de visuitjes zelfs wekelijks terugkerende activiteiten waar de deelnemerssteeds reikhalzend naar uitkijken.

BEGELEIDING
Dat de SamenVissen-uitjes steeds populairder worden, zien we aan het aantal aanvragen van zorginstellingen. Tot nog toe is het bijna altijd gelukt om de aanvragen te honoreren met de elf SamenVissen-coaches die momenteel actief zijn in Oost-Nederland. Uiteraard doen deze mensen dit niet alleen, maar zijn er bij elk visuitje ook vrijwilligers van lokale hengelsportverenigingen aanwezig. We streven naar een begeleiding van één vrijwilliger op maximaal twee deelnemers, maar het liefst zien we een één op één begeleiding voor het beste en meest gezellige contact met de deelnemers.

DIE ONTSPANNING...
Wat doet zo’n visuitje nou met mensen uit zorginstellingen? Wat we keer op keer horen is: “Die rust, die ontspanning… dat is fijn. Even lekker in de buitenlucht en genieten van de natuur. En de aanspraak, dat maakt het heel gezellig.”

EEN STUKJE GELUK
Wil je ook je steentje bijdragen aan het mentale welzijn van mensen uit zorginstellingen? Meld je dan snel
aan als SamenVissen-coach via www.samenvissen.nl of
stuur een mail aan vrijwilligers@sportvisserijoostnederland.nl.  Wat krijg je ervoor terug? Heel veel voldoening, beloofd! Kijk maar even naar de video: (bijlage)

VECHTSCHIPPERS
Begin september zijn vier vaste deelnemers aan het SamenVissen-project een dagdeel wezen vissen met onze VECHTschippers op de Overijsselse Vecht bij Ommen, zij hebben faciliteiten om rolstoelgebruikers te kunnen laten vissen. Ze gingen niet vissen met de vaste stok, maar er werd slepend gevist met kunstaas op roofvis. 

Naast het vangen van een paar baarzen en een snoekbaars was het vooral de gezelligheid en de prachtige omgeving van Ommen richting Junne wat deze stralend zonnige dag tot een groot succes maakte.

VISSEN VANUIT DE ROLSTOEL
Wanneer je in een rolstoel zit, is vissen vanuit een boot vrijwel niet mogelijk. Met de unieke elektrisch aangedreven boot van de VECHTschippers kan dat wel. Via de laadklep en rijplaten aan de voorkant van de boot kunnen deelnemers veilig aan en van boord. Er kunnen maximaal twee gastvissers in een rolstoel en twee begeleiders mee aan boord. Tijdens een vistripje zijn er altijd twee VECHTschippers die zorgen voor het varen en begeleiding bij het vissen.

Wil je ook eens mee varen en vissen met de VECHTschippers?
Stuur dan een mail aan evenementen@sportvisserijoostnederland.nl

Samen vissen, een stukje geluk

Dit jaar hebben VISjuffen en -meesters en andere vrijwilligers van hengelsportverenigingen in het hele land al meer dan 400 VISlessen gegeven. Hiermee zetten ze hun vereniging bij hun gemeente op de kaart als een partij die sociaal-maatschappelijk goed werk verricht. Gezien de grote vraag vanuit basisscholen zouden dat er nog veel meer kunnen zijn. Het ontbreekt veel verenigingen echter nog aan actieve VISmeesters, VISjuffen en overige jeugdvrijwilligers.

VISlessen zijn ideaal om de jeugd kennis te laten maken met de (onder)waternatuur, de sportvisserij én de hengelsportvereniging. Een VISmeester of VISjuf vertelt ’s ochtends in de klas over de natuur in en rondom het water, waarna ’s middags twee uur wordt gevist in een waterpartij dichtbij school. Vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging assisteren daarbij. Dat kinderen razend enthousiast zijn over het vissen, is goed te zien aan de vele kinderen die in de weken na een VISles volop in de wateren dichtbij school gaan vissen.

BEHOEFTE AAN VRIJWILLIGERS
Om ook in 2025 aan de toenemende vraag naar VISlessen te kunnen voldoen is er extra behoefte aan VISmeesters, VISjuffen en VIScoaches, ook in Oost-Nederland. Van de 400 vislessen zijn er namelijk bijna 100 in onze regio gegeven door 15 actieve VISjuffen en -meesters. Bijna 1.800 kinderen zijn hiermee bereikt om kennis te maken met onze mooie hengelsport.

GRATIS CURSUSSEN
Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties organiseren gratis cursussen. Zo is de cursus VIScoach – die één avond duurt – gericht op de praktijk aan de waterkant. Daarin leren de cursisten hoe je met een groep kinderen omgaat en ze op de juiste manier iets bijbrengt. De cursus VISmeester is als vervolgcursus bestemd voor vrijwilligers die VISles willen geven op school. Deze cursus omvat één avond op locatie en een huiswerkprogramma met een ‘oefenles’. Op 27 november a.s. kun je nog meedoen aan deze vervolgcursus. Tijdens de eerste echte les op school is er begeleiding vanuit Sportvisserij Nederland of de federatie.

MELD JE AAN!
Wil jij helpen om de jeugd warm te laten lopen voor de sportvisserij? Meld je dan aan! Dit najaar bieden we de service om – bij voldoende animo – lokaal een cursus te organiseren, bijvoorbeeld in het clubgebouw van jouw vereniging of op een federatiekantoor. Ook in het voorjaar van 2025 worden in elke regio weer cursussen VIScoach en VISmeester georganiseerd.

Met het certificaat op zak kun je jouw vereniging ondersteunen bij het geven of ondersteunen van VISlessen en het organiseren van jeugdactiviteiten. Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten; ook als je maar enkele dagen per jaar beschikbaar bent kun je al veel betekenen.

MEER INFORMATIE EN VRAGEN
Klik hier voor meer informatie over cursussen en om je aan te melden voor de cursus VIScoach en VISmeester. Heb je vragen? Mail dan gerust naar: cursussen@sportvisserijnederland.nl

Meer informatie over de VISlessen vind je op www.vissenschool.nl

VISJUF OF VISMEESTER:
EEN SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIE BIJ JOUW HENGELSPORTVERENIGING