Midwest nederland

VIStival

Een clinic om ver(der) te kunnen werpen

Programma VIStival

  • Live demo’s op alle visvijvers

  • Proefvaarten met bellyboaten en trapkajaks

  • Hengelsportmarkt met een uitgebreid scala aan materialen voor alle visserijen

  • Meet & greet met bekende topvissers en visfluencers

  • VISkennisplein met VISjuffen en -meesters

  • Verder diverse maatschappelijke stands, zoals het Peuterfonds, Stichting Veteranen Kids, de VECHTschippers en Visbuddies.

HÉt sportvisevent van Nederland

Na het grote succes van vorig jaar met 420 deelnemers komt er een tweede editie van het VIStival. De zeven federaties en Sportvisserij Nederland hebben de handen ineengeslagen om een nog mooier en completer VIStival te organiseren. De Berenkuil in Putten is de locatie waar je moet zijn. Zien we jou op zondag 7 september?

Wil je op één dag verschillende disciplines van de sportvisserij onder de knie krijgen? Dan is het VIStival dé plek waar je moet zijn! Een dag vol gratis clinics en demo’s met de nieuwste hengelsportmaterialen. Met of zonder viservaring, op het VIStival is er voor elke hengelsportdiscipline genoeg te beleven.

BLIJF OP DE HOOGTE
De komende tijd houden we je natuurlijk op de hoogte over alle deelnemers. Wil je geen update over het VIStival missen? Volg ons dan via Instagram @vistival2025 en tag meteen je visvrienden.
Tot zondag 7 september! 

Bekijk hier de impressie van het VIStival 2024 >>

1600 spiegelkarpers uitgezet

LEER (BETER) VISSEN MET DE VASTE HENGEL

OP DE JEUGDVISDAGEN 
IN ZAANDAM EN OBDAM 

Karperwereld Online heeft een video gemaakt waarin je ziet wat er allemaal komt kijken bij het uitzetten van spiegelkarpers. Deze mogen niet zomaar worden uitgezet. In deze video legt Sijmen van den Berg van Sportvisserij MidWest uit wat er voor een uitzetting geregeld moet worden en hoe dit in zijn werk gaat. Ook Jasper Korrl van de Matching Community komt aan het woord. Hij heeft het over het belang van terug melden.
Door de QR-code te scannen, kun je de video bekijken.

In de winter zijn in de Rijnlandse boezem, Amsterdam-Rijnkanaal, Grootslag, Schermerboezem, Zuidelijke Randmeren en Veluwe Randmeren 1600 spiegelkarpers uitgezet. Alle spiegelskarpers zijn gefotografeerd en aangemeld bij de Matching Community. Het is iedere keer weer mooi om te zien waar deze uitgezette karpers worden gevangen en vanaf welke locatie ze worden terug gemeld. Zo kunnen hun overlevingspercentrage, groei en leefgebied in kaart worden gebracht.

Voordat je met de vaste stok gaat vissen, moet je natuurlijk precies weten wat je hier allemaal voor nodig hebt, hoe je je visstek inricht, de benodigde materialen gebruiksklaar maakt en hoe je het vissen gaat aanpakken. We gaan je leren hoe je je hengel optuigt, de waterdiepte peilt en je dobber scherp afstelt.

ZELF LOKVOER KLAARMAKEN
Tijdens de clinic ‘aas & voer’ krijg je uitleg over de beste aassoorten voor het vissen met de vaste stok. Wat de werking van lokvoer is en hoe je het voer op de juiste manier vochtig maakt en hoe je de voerballen op eenzelfde afstand kunt werpen, hierna ga je je visstek inrichten. Nu ben je goed voorbereid om te gaan vissen. Lukt het jou om een blankvoorn, baarsje of een brasem te vangen? Wij leren je hoe je jouw gevangen vis zorgvuldig met behulp van een hakensteker kunt onthaken. Tot slot vis je een mini-wedstrijd.  

Op zaterdag 7 juni en 12 juli organiseert Sportvisserij MidWest Nederland samen met lokale hengelsportverenigingen in de Zaanstreek en Obdam een JeugdVISdag. Of je veel, weinig of helemaal geen ervaring hebt, iedereen tussen de 8 en 17 jaar oud kan aan deze dagen deelnemen. De vaste stok is meestal de eerste hengel die vissers gebruiken. Heb je deze discipline onder de knie, dan leer je andere technieken een stuk makkelijker. Doe je mee?

Clarinda van der Zande, assistent-coach Jeugdtalententeam en wedstrijdvisser
“Strandvissen is voor mij het dagje-weg gevoel, het geeft me energie en vrijheid”

Heidi Leewis, VISjuf
en wedstrijdvisser: 

“Staan op het strand, kijken naar de golven is al geweldig. Als je dan wat vangt is het helemaal mooi”

Wendy Boonstra, wedstrijdvisser en organisator Dames Visdagen
“In de zoute-wereld deelt iedereen zijn kennis, voor mij als beginnend strandvisser heel waardevol”

Nathalie van den Berg, presentatrice bij VIS TV, organisatie visworkshops en recreatief strandvisser:

 “Al vang ik niets,
het is pure zuurstof”

ZELF TOPEPASSEN
Wendy, die ervaring heeft in nagenoeg alle visdisciplines, legt haarfijn uit wat het zoute water anders maakt dan het zoete. “Ik ervaar dat mensen in de ‘zoute wereld’ veel opener en meer betrokken zijn. Kijk alleen al naar dit damesteam, iedereen wil helpen en spullen uitlenen. Als je op verschillende Facebook­pagina’s kijkt, zie je dat er veel informatie wordt gedeeld. ‘Ik heb dit gevangen en hiermee op deze locatie.’” Clarinda vult aan: “Bij het zoute speelt ook mee dat de visserij iedere dag, ieder uur of iedere minuut anders is, dus je kúnt je kennis ook delen. Je moet alsnog alles zelf toepassen op het juiste moment.” Nathalie: “Ik denk ook dat strandvissers hele dankbare mensen zijn. Ze vertellen graag over hun passie.” 

DRIE STAPPEN NAAR HET EK
In maart en april waren er drie Dames Strandvisdagen, ter promotie van het strandvissen onder vrouwen en het vergroten van de poule met wedstrijdvissers. Heidi: “We beginnen met de introductiedag en leren de basis en van daaruit gaan we bouwen.” Wendy: “Ik ben verleden jaar begonnen met strandvissen en ik ben écht aan de hand meegenomen. Dat is hoe we deze dagen ook gaan aanpakken.” Clarinda: “Als ik dat merk dat iemand heel enthousiast is dan neem je diegene aan de hand mee.” Heidi: “Ook zonder viservaring kun je meedoen. De wil en enthousiasme zijn het belangrijkste. Niemand kan gelijk goed gooien, dat moet groeien.” Nathalie: “Ik zie bij mijn workshops ook dat je geen geroutineerde visser hoeft te zijn, iedereen kan strandvissen. En dat is ook wat wij willen promoten. Strandvissen is laagdrempelig en iedereen kan het. Het gaat er niet om of je de duurste hengel hebt, als je maar pieren hebt!”

MANNENSPORT? ECHT NIET!
Waar strandvissen vroeger voornamelijk een mannensport was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Daarom stellen we de vraag: Mannen zijn sterker dan vrouwen, zijn ze daarom ook in het voordeel bij het strandvissen?

Clarinda: “Ik denk dat vrouwen veel verfijnder vissen. Omdat wij het bereik niet hebben op afstand word je, als je wedstrijden vist, vindingrijker om ook op een andere manier je vissen te vangen. Dat doen mannen minder. Als die op korte afstand geen vissen hebben, dan gaan ze gewoon lekker ver, dat is hun ding. Maar wij staan ons mannetje wel in een wedstrijd!”

Clarinda en Nathalie hebben het strandvissen van jongs af aan van hun ouders meegekregen, wat ze op hun beurt weer bij hun eigen dochters doen. 

“Ik heb nu echt een déjà-vugevoel met mijn dochter Amber”, zegt Clarinda. “Zij werd net als ik op haar elfde Nederlands kampioen en dat smaakt dan naar meer, dat herken ik heel goed.” In tegenstelling tot Nathalie en Clarinda heeft Heidi in haar jeugd gezwommen. “Ik kom helemaal niet uit de viswereld. In het begin vond ik er echt niets aan, mijn man viste en ik zat met een boekje op het strand. Totdat ik bij een grote wedstrijd ook dames zag vissen. Toen dacht ik: ‘Hee! Het is geen mannensport!’” 

ENORME GRABBELTON
Waar drie van de geïnterviewden dit najaar naar het WK in Portugal gaan, zijn wedstrijden juist niet wat Nathalie aantrekkelijk vindt aan strandvissen. “Ik heb het competitieve niet in mij. Vissen is mijn ontspanning en het bijzondere aan het strand vind ik dat je aan zo’n gigantische bak met water staat. En dat jij dan met je kleine piertje vanaf het strand gewoon vis vangt. Het voelt een beetje als een enorme grabbelton. Haal je een wijtinkje, een meun of een rog eruit. Tegenwoordig kan het ook een haai zijn.”

SLECHT WEER BOEIT NIET
Ontspanning, gezelligheid, betrokkenheid en het gevoel van een dagje weg is waar strandvissen volgens deze enthousiaste dames voor staat. En het maakt niet uit wat voor weer het is. Nathalie: “Strandvissen, zelfs met slecht weer, verslaat elke yogasessie. Al vang ik niets, het is pure zuurstof.” Clarinda is het daar mee eens. “Ik heb altijd een ‘dagje weg-gevoel’, ook bij slecht weer, dat boeit gewoon niet. Het gevoel van vrijheid, ik krijg er energie van en het geeft voldoening.” Heidi vult aan: “Sta je op het strand en kijk je om je heen. Kijk naar de golven, je hoeft niet eens een hengel uit te gooien. Maar als je wat vangt, is dat is helemaal mooi.”

KENNIS DELEN
De dames zijn het erover eens dat de betrokkenheid en het willen delen van kennis het strandvissen wel heel anders maakt dan het zoetwatervissen, waar geheimzinnig wordt gedaan over waar vis wordt gevangen en waarmee. Clarinda: “Ik coach net zo lief als dat ik vis. Wij geven bij het coachen van het talententeam de jeugd al mee dat ze er allemaal voor elkaar moeten zijn. Je bent wel elkaars concurrent, maar ook elkaars medevisser. Je moet leren van elkaar, dat is belangrijk. Ik ben zelf een open boek, iedereen mag me alles vragen. Maar als ik zelf iets niet weet, ga ik ook gewoon informatie vragen, dat is nooit een probleem.”

Je hoeft geen zeebonk te zijn om een strandvisser te zijn. Strandvissen is laagdrempelig en iedereen kan het leren, ook zonder enige viservaring. Het gaat er ook niet om of je de duurste hengel hebt. Zolang je pieren hebt, kan je vis vangen. Om het strandvissen te promoten als hobby en als wedstrijdsport, zetten Clarinda van der Zande, Heidi Leewis, Nathalie van den Berg en Wendy Boonstra zich vol enthousiasme in om meer dames naar de kust te halen.

En iedereen kan het!

Strandvissen verslaat iedere yogasessie

Wil jij je inzetten voor de hengelsport?

Vertel dan vooral in je omgeving dat de hengelsport zoveel meer is dan vangen. En informeer eens bij jouw lokale hengelsportvereniging of ze ondersteuning kunnen gebruiken. Zonder vrijwilligers kunnen er geen jeugdactiviteiten, visuitzettingen en wedstrijden worden georganiseerd.

VISLESSEN OP BASISSCHOLEN

In 2024 zijn er 84 vislessen gegeven op basisscholen en in het speciaal onderwijs. In het totaal hebben 1.978 leerlingen in groep 7 en 8 VISles gehad, gegeven door 35 VISmeesters en VISjuffen. Een VISles bestaat uit twee delen, een deel in het klaslokaal over de onderwaternatuur en omgaan met de gevangen vis. In de middag wordt er op een lokaal water gevist.

Sportvissers zijn vaak aan de waterkant te vinden, een verstoring in de natuur wordt dan ook snel opgemerkt. Zo kan er snel gehandeld worden bij calamiteiten als visstrefte, stroperij, afvallozingen, wildkamperen, etc.

OGEN EN OREN AAN DE WATERKANT

150.000

Sportvissen is zoveel meer dan vangen

Eigen handhaving en controlesysteem

De beroepsboa’s in dienst van MidWest handhaven op water waar visrecht is. Zij doen dit vaak in samenwerking met verenigingscontroleurs. Met grote regelmaat controleren ze of sportvissers en beroepsvissers zich aan de wet- en regelgeving houden. Sportvissers zijn verplicht met zorg en respect met de vissen om te gaan, zoals is vastgelegd in de Gedragscode welzijn vis. De meest geconstateerde overtreding bij controles is het niet kunnen tonen van de VISpas.

Vissenbossen; schuilplaats voor de vis

Vissenbossen fungeren als schuilplaats voor kleine vissen tegen predatoren als aalscholvers en roofvissen. Een vissenbos is positief voor de visstand én draagt bij aan de biodiversiteit en een betere waterkwaliteit. In de paaitijd gebruiken vissen de vissenbossen om hun eitjes op af te zetten, pasgeboren visjes zijn direct beschut.

Zwerfafval opruimen met Vang5

Genieten van de natuur en zwerfafval passen natuurlijk niet bij elkaar. Met de Vang5-methode stimuleert de sportvisserij dat visstekken schoon worden achtergelaten. En als je toch afval verzamelt, ruim dan wat extra’s op. Het principe van Vang5 is simpel: ruim vijf stuks afval op of zoek vijf minuten naar afval rondom je visstek. Voor de jongste visser is er een bingokaart ontwikkeld om spelenderwijs te leren dat je je afval niet laat slingeren.

VISSEN IS GEZOND
Vissen brengt naast ontspanning ook een gezonde spanning. Uit onderzoek blijkt dat sportvissen kan worden ingezet om te herstellen van een burn-out en mensen met PTSS helpt om te ontspannen en even los te komen van hun dagelijkse beslommeringen. Kinderen met ADHD die moeite hebben om stil te zitten en zich te concentreren, vinden rust en concentratie tijdens het sportvissen.

LOODVRIJVISSEN PILOTS
Lood was vroeger nodig om de vislijn te verzwaren. Tegenwoordig kun je ook loodvrij vissen. Om de overstap naar loodvervangers te stimuleren, zijn er in de regio van Sportvisserij MidWest verschillende pilots gedaan. Met de pilot ‘Loodvrij? Ook jij! Gelijk oversteken?’ is er alleen al in de regio Haarlem en Schagen 300 kilo lood omgeruild voor loodvervangende producten. De campagne wordt uitgevoerd in samenwerking met hengelsportverenigingen en hengelsportwinkels, en is mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland.

VISAMBULANCE REDT VISSEN IN NOOD
De sportvisserij is de enige instantie in Nederland die beschikt over VISambulances om vissen in nood te redden. De waterbeheerder is altijd het eerste aanspreekpunt bij calamiteiten. Naar aanleiding van hun bevindingen kan de VISambulance van Sportvisserij MidWest Nederland ingeschakeld worden om vissen in nood te redden. Kijk op visseninnood.nl wat te doen bij vissen in nood.

Visserijkundig onderzoek

De aanleiding voor een visserijkundig onderzoek kan zijn dat er minder gevangen wordt op een bepaald viswater, er kleinere vissen gevangen worden of dat er een soort ontbreekt die voorheen wel werd gevangen. Bij een visserijkundig onderzoek worden de vissen van dat betreffende water afgevist en wordt de soort vis genoteerd. Verder wordt het aantal vissen geteld, gemeten en gewogen. Het doel is inzicht krijgen in de kwaliteit van de visstand, de troebelheid van het water, de aanwezigheid van schuilmogelijkheden voor vissen en de waterkwaliteit. Op basis hiervan wordt besloten wat een oplossing kan zijn om de visstand weer op orde te krijgen. Voorbeelden zijn visuitzet of het aanleggen van een vissenbos.

Visserij voor iedereen mogelijk maken

Zowel federatie MidWest Nederland als hengelsportverenigingen organiseren jaarlijks verschillende VISdagen voor mensen met een beperking,
senioren, mensen uit verzorgingshuizen, verstandelijke gehandicapten of mensen die door een
andere beperking niet in staat zijn zelfstandig naar de waterkant te gaan.

Bij Sportvisserij MidWest Nederland zijn 94 hengelsport­verenigingen aangesloten, waar ruim 150.000 sportvissers lid van zijn. Met de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 voor de deur zal in gemeentes waar de Partij voor de Dieren meedoet de hengelsport (nog) meer onder druk komen te staan. Het is van groot belang dat ook niet-sportvissers begrijpen wat de maatschappelijk toegevoegde waarde van de hengelsport is. En dat zijn er heel veel, bijvoorbeeld:

Wedstrijden junioren

25 mei: Selectie dobber junioren
U15, U20 en U25

Najaar 2025: Jeugdcompetitie Baarsvissen

Streetfishcompetitie MidWest

15 februari: Competitiewedstrijd
Zaandam

30 maart: Competitiewedstrijd Alkmaar

14 juni: Competitiewedstrijd Utrecht

29 juni: Selectiewedstrijd
NK Amsterdam

22 november: NK Streetfishing

Youth Challenge MidWest

21 september: Youth Challenge – Ilpendam

Witviswedstrijden

12 april: Prijzenwedstrijd Federatief kampioenschap vrije hengel
– Noordhollandsch Kanaal, ter hoogte van West-Graftdijk

27 april: Selectie NK Feeder MidWest – Amsterdam-Rijnkanaal

31 mei: Selectie NK dobber
(individueel & teams) – traject WestFriese-vaart

06 juli: Selectie NK Vijvervissen – Putten

04 oktober: MidWest Clubkampioenschap

Karperwedstrijden

05 t/m 07 september: Karperkoppelwedstrijd MidWest

28 september: Karperpenwedstrijd MidWest

Bellyboat

19 oktober: Bellyboatcup
MidWest - Twiske

Baarswedstrijden

07 september:
Selectie NK Baarsvissen West

14 september:
Selectie NK Baarsvissen Noord

04 oktober: NK Baars individueel

08 november: NK Baars Korps

Kustvissen

12 april: Selectie Kustvissen
- Wijk aan Zee

05 oktober: Koppelwedstrijd
Kustvissen – Petten

>>

Midwest nederland

VIStival

Programma VIStival

  • Live demo’s op alle visvijvers

  • Proefvaarten met bellyboaten en trapkajaks

  • Hengelsportmarkt met een uitgebreid scala aan materialen voor alle visserijen

  • Meet & greet met bekende topvissers en visfluencers

  • VISkennisplein met VISjuffen en -meesters

  • Verder diverse maatschappelijke stands, zoals het Peuterfonds, Stichting Veteranen Kids, de VECHTschippers en Visbuddies.

Een clinic om ver(der) te kunnen werpen

Wil je op één dag verschillende disciplines van de sportvisserij onder de knie krijgen? Dan is het VIStival dé plek waar je moet zijn! Een dag vol gratis clinics en demo’s met de nieuwste hengelsportmaterialen. Met of zonder viservaring, op het VIStival is er voor elke hengelsportdiscipline genoeg te beleven.

BLIJF OP DE HOOGTE
De komende tijd houden we je natuurlijk op de hoogte over alle deelnemers. Wil je geen update over het VIStival missen? Volg ons dan via Instagram @vistival2025 en tag meteen je visvrienden.
Tot zondag 7 september! 

HÉt sportvisevent van Nederland

Na het grote succes van vorig jaar met 420 deelnemers komt er een tweede editie van het VIStival. De zeven federaties en Sportvisserij Nederland hebben de handen ineengeslagen om een nog mooier en completer VIStival te organiseren. De Berenkuil in Putten is de locatie waar je moet zijn. Zien we jou op zondag 7 september?

OP DE JEUGDVISDAGEN 
IN ZAANDAM EN OBDAM 

LEER (BETER) VISSEN MET DE VASTE HENGEL

Karperwereld Online heeft een video gemaakt waarin je ziet wat er allemaal komt kijken bij het uitzetten van spiegelkarpers. Deze mogen niet zomaar worden uitgezet. In deze video legt Sijmen van den Berg van Sportvisserij MidWest uit wat er voor een uitzetting geregeld moet worden en hoe dit in zijn werk gaat. Ook Jasper Korrl van de Matching Community komt aan het woord. Hij heeft het over het belang van terug melden.
Door de QR-code te scannen, kun je de video bekijken.

In de winter zijn in de Rijnlandse boezem, Amsterdam-Rijnkanaal, Grootslag, Schermerboezem, Zuidelijke Randmeren en Veluwe Randmeren 1600 spiegelkarpers uitgezet. Alle spiegelskarpers zijn gefotografeerd en aangemeld bij de Matching Community. Het is iedere keer weer mooi om te zien waar deze uitgezette karpers worden gevangen en vanaf welke locatie ze worden terug gemeld. Zo kunnen hun overlevingspercentrage, groei en leefgebied in kaart worden gebracht.

1600 spiegelkarpers 
uitgezet

Inschrijven JeugdVISdag in Obdam 12 juli

Inschrijven JeugdVISdag in Zaandam 7 juni

Voordat je met de vaste stok gaat vissen, moet je natuurlijk precies weten wat je hier allemaal voor nodig hebt, hoe je je visstek inricht, de benodigde materialen gebruiksklaar maakt en hoe je het vissen gaat aanpakken. We gaan je leren hoe je je hengel optuigt, de waterdiepte peilt en je dobber scherp afstelt.

ZELF LOKVOER KLAARMAKEN
Tijdens de clinic ‘aas & voer’ krijg je uitleg over de beste aassoorten voor het vissen met de vaste stok. Wat de werking van lokvoer is en hoe je het voer op de juiste manier vochtig maakt en hoe je de voerballen op eenzelfde afstand kunt werpen, hierna ga je je visstek inrichten. Nu ben je goed voorbereid om te gaan vissen. Lukt het jou om een blankvoorn, baarsje of een brasem te vangen? Wij leren je hoe je jouw gevangen vis zorgvuldig met behulp van een hakensteker kunt onthaken. Tot slot vis je een mini-wedstrijd.  

Op zaterdag 7 juni en 12 juli organiseert Sportvisserij MidWest Nederland samen met lokale hengelsportverenigingen in de Zaanstreek en Obdam een JeugdVISdag. Of je veel, weinig of helemaal geen ervaring hebt, iedereen tussen de 8 en 17 jaar oud kan aan deze dagen deelnemen. De vaste stok is meestal de eerste hengel die vissers gebruiken. Heb je deze discipline onder de knie, dan leer je andere technieken een stuk makkelijker. Doe je mee?

Clarinda van der Zande, assistent-coach Jeugdtalententeam en wedstrijdvisser
“Strandvissen is voor mij het dagje-weg gevoel, het geeft me energie en vrijheid”

Heidi Leewis, VISjuf
en wedstrijdvisser: 

“Staan op het strand, kijken naar de golven is al geweldig. Als je dan wat vangt is het helemaal mooi”

Wendy Boonstra, wedstrijdvisser en organisator Dames Visdagen
“In de zoute-wereld deelt iedereen zijn kennis, voor mij als beginnend strandvisser heel waardevol”

ZELF TOPEPASSEN
Wendy, die ervaring heeft in nagenoeg alle visdisciplines, legt haarfijn uit wat het zoute water anders maakt dan het zoete. “Ik ervaar dat mensen in de ‘zoute wereld’ veel opener en meer betrokken zijn. Kijk alleen al naar dit damesteam, iedereen wil helpen en spullen uitlenen. Als je op verschillende Facebook­pagina’s kijkt, zie je dat er veel informatie wordt gedeeld. ‘Ik heb dit gevangen en hiermee op deze locatie.’” Clarinda vult aan: “Bij het zoute speelt ook mee dat de visserij iedere dag, ieder uur of iedere minuut anders is, dus je kúnt je kennis ook delen. Je moet alsnog alles zelf toepassen op het juiste moment.” Nathalie: “Ik denk ook dat strandvissers hele dankbare mensen zijn. Ze vertellen graag over hun passie.” 

DRIE STAPPEN NAAR HET EK
In maart en april waren er drie Dames Strandvisdagen, ter promotie van het strandvissen onder vrouwen en het vergroten van de poule met wedstrijdvissers. Heidi: “We beginnen met de introductiedag en leren de basis en van daaruit gaan we bouwen.” Wendy: “Ik ben verleden jaar begonnen met strandvissen en ik ben écht aan de hand meegenomen. Dat is hoe we deze dagen ook gaan aanpakken.” Clarinda: “Als ik dat merk dat iemand heel enthousiast is dan neem je diegene aan de hand mee.” Heidi: “Ook zonder viservaring kun je meedoen. De wil en enthousiasme zijn het belangrijkste. Niemand kan gelijk goed gooien, dat moet groeien.” Nathalie: “Ik zie bij mijn workshops ook dat je geen geroutineerde visser hoeft te zijn, iedereen kan strandvissen. En dat is ook wat wij willen promoten. Strandvissen is laagdrempelig en iedereen kan het. Het gaat er niet om of je de duurste hengel hebt, als je maar pieren hebt!”

MANNENSPORT? ECHT NIET!
Waar strandvissen vroeger voornamelijk een mannensport was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Daarom stellen we de vraag: Mannen zijn sterker dan vrouwen, zijn ze daarom ook in het voordeel bij het strandvissen?

Clarinda: “Ik denk dat vrouwen veel verfijnder vissen. Omdat wij het bereik niet hebben op afstand word je, als je wedstrijden vist, vindingrijker om ook op een andere manier je vissen te vangen. Dat doen mannen minder. Als die op korte afstand geen vissen hebben, dan gaan ze gewoon lekker ver, dat is hun ding. Maar wij staan ons mannetje wel in een wedstrijd!”

Nathalie van den Berg, presentatrice bij VIS TV, organisatie visworkshops en recreatief strandvisser:

 “Al vang ik niets,
het is pure zuurstof”

Clarinda en Nathalie hebben het strandvissen van jongs af aan van hun ouders meegekregen, wat ze op hun beurt weer bij hun eigen dochters doen. 

“Ik heb nu echt een déjà-vugevoel met mijn dochter Amber”, zegt Clarinda. “Zij werd net als ik op haar elfde Nederlands kampioen en dat smaakt dan naar meer, dat herken ik heel goed.” In tegenstelling tot Nathalie en Clarinda heeft Heidi in haar jeugd gezwommen. “Ik kom helemaal niet uit de viswereld. In het begin vond ik er echt niets aan, mijn man viste en ik zat met een boekje op het strand. Totdat ik bij een grote wedstrijd ook dames zag vissen. Toen dacht ik: ‘Hee! Het is geen mannensport!’” 

ENORME GRABBELTON
Waar drie van de geïnterviewden dit najaar naar het WK in Portugal gaan, zijn wedstrijden juist niet wat Nathalie aantrekkelijk vindt aan strandvissen. “Ik heb het competitieve niet in mij. Vissen is mijn ontspanning en het bijzondere aan het strand vind ik dat je aan zo’n gigantische bak met water staat. En dat jij dan met je kleine piertje vanaf het strand gewoon vis vangt. Het voelt een beetje als een enorme grabbelton. Haal je een wijtinkje, een meun of een rog eruit. Tegenwoordig kan het ook een haai zijn.”

SLECHT WEER BOEIT NIET
Ontspanning, gezelligheid, betrokkenheid en het gevoel van een dagje weg is waar strandvissen volgens deze enthousiaste dames voor staat. En het maakt niet uit wat voor weer het is. Nathalie: “Strandvissen, zelfs met slecht weer, verslaat elke yogasessie. Al vang ik niets, het is pure zuurstof.” Clarinda is het daar mee eens. “Ik heb altijd een ‘dagje weg-gevoel’, ook bij slecht weer, dat boeit gewoon niet. Het gevoel van vrijheid, ik krijg er energie van en het geeft voldoening.” Heidi vult aan: “Sta je op het strand en kijk je om je heen. Kijk naar de golven, je hoeft niet eens een hengel uit te gooien. Maar als je wat vangt, is dat is helemaal mooi.”

KENNIS DELEN
De dames zijn het erover eens dat de betrokkenheid en het willen delen van kennis het strandvissen wel heel anders maakt dan het zoetwatervissen, waar geheimzinnig wordt gedaan over waar vis wordt gevangen en waarmee. Clarinda: “Ik coach net zo lief als dat ik vis. Wij geven bij het coachen van het talententeam de jeugd al mee dat ze er allemaal voor elkaar moeten zijn. Je bent wel elkaars concurrent, maar ook elkaars medevisser. Je moet leren van elkaar, dat is belangrijk. Ik ben zelf een open boek, iedereen mag me alles vragen. Maar als ik zelf iets niet weet, ga ik ook gewoon informatie vragen, dat is nooit een probleem.”

Je hoeft geen zeebonk te zijn om een strandvisser te zijn. Strandvissen is laagdrempelig en iedereen kan het leren, ook zonder enige viservaring. Het gaat er ook niet om of je de duurste hengel hebt. Zolang je pieren hebt, kan je vis vangen. Om het strandvissen te promoten als hobby en als wedstrijdsport, zetten Clarinda van der Zande, Heidi Leewis, Nathalie van den Berg en Wendy Boonstra zich vol enthousiasme in om meer dames naar de kust te halen.

En iedereen kan het!

Strandvissen verslaat
iedere yogasessie

VISLESSEN OP BASISSCHOLEN

In 2024 zijn er 84 vislessen gegeven op basisscholen en in het speciaal onderwijs. In het totaal hebben 1.978 leerlingen in groep 7 en 8 VISles gehad, gegeven door 35 VISmeesters en VISjuffen. Een VISles bestaat uit twee delen, een deel in het klaslokaal over de onderwaternatuur en omgaan met de gevangen vis. In de middag wordt er op een lokaal water gevist.

LOODVRIJVISSEN PILOTS
Lood was vroeger nodig om de vislijn te verzwaren. Tegenwoordig kun je ook loodvrij vissen. Om de overstap naar loodvervangers te stimuleren, zijn er in de regio van Sportvisserij MidWest verschillende pilots gedaan. Met de pilot ‘Loodvrij? Ook jij! Gelijk oversteken?’ is er alleen al in de regio Haarlem en Schagen 300 kilo lood omgeruild voor loodvervangende producten. De campagne wordt uitgevoerd in samenwerking met hengelsportverenigingen en hengelsportwinkels, en is mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland.

Visserijkundig onderzoek

De aanleiding voor een visserijkundig onderzoek kan zijn dat er minder gevangen wordt op een bepaald viswater, er kleinere vissen gevangen worden of dat er een soort ontbreekt die voorheen wel werd gevangen. Bij een visserijkundig onderzoek worden de vissen van dat betreffende water afgevist en wordt de soort vis genoteerd. Verder wordt het aantal vissen geteld, gemeten en gewogen. Het doel is inzicht krijgen in de kwaliteit van de visstand, de troebelheid van het water, de aanwezigheid van schuilmogelijkheden voor vissen en de waterkwaliteit. Op basis hiervan wordt besloten wat een oplossing kan zijn om de visstand weer op orde te krijgen. Voorbeelden zijn visuitzet of het aanleggen van een vissenbos.

Sportvissers zijn vaak aan de waterkant te vinden, een verstoring in de natuur wordt dan ook snel opgemerkt. Zo kan er snel gehandeld worden bij calamiteiten als visstrefte, stroperij, afvallozingen, wildkamperen, etc.

OGEN EN OREN AAN DE WATERKANT

150.000

VISAMBULANCE REDT VISSEN IN NOOD
De sportvisserij is de enige instantie in Nederland die beschikt over VISambulances om vissen in nood te redden. De waterbeheerder is altijd het eerste aanspreekpunt bij calamiteiten. Naar aanleiding van hun bevindingen kan de VISambulance van Sportvisserij MidWest Nederland ingeschakeld worden om vissen in nood te redden. Kijk op visseninnood.nl wat te doen bij vissen in nood.

Zwerfafval opruimen met Vang5

Genieten van de natuur en zwerfafval passen natuurlijk niet bij elkaar. Met de Vang5-methode stimuleert de sportvisserij dat visstekken schoon worden achtergelaten. En als je toch afval verzamelt, ruim dan wat extra’s op. Het principe van Vang5 is simpel: ruim vijf stuks afval op of zoek vijf minuten naar afval rondom je visstek. Voor de jongste visser is er een bingokaart ontwikkeld om spelenderwijs te leren dat je je afval niet laat slingeren.

Eigen handhaving en controlesysteem

De beroepsboa’s in dienst van MidWest handhaven op water waar visrecht is. Zij doen dit vaak in samenwerking met verenigingscontroleurs. Met grote regelmaat controleren ze of sportvissers en beroepsvissers zich aan de wet- en regelgeving houden. Sportvissers zijn verplicht met zorg en respect met de vissen om te gaan, zoals is vastgelegd in de Gedragscode welzijn vis. De meest geconstateerde overtreding bij controles is het niet kunnen tonen van de VISpas.

Vissenbossen; schuilplaats voor de vis

Vissenbossen fungeren als schuilplaats voor kleine vissen tegen predatoren als aalscholvers en roofvissen. Een vissenbos is positief voor de visstand én draagt bij aan de biodiversiteit en een betere waterkwaliteit. In de paaitijd gebruiken vissen de vissenbossen om hun eitjes op af te zetten, pasgeboren visjes zijn direct beschut.

Wil jij je inzetten voor de hengelsport?

Vertel dan vooral in je omgeving dat de hengelsport zoveel meer is dan vangen. En informeer eens bij jouw lokale hengelsportvereniging of ze ondersteuning kunnen gebruiken. Zonder vrijwilligers kunnen er geen jeugdactiviteiten, visuitzettingen en wedstrijden worden georganiseerd.

VISSEN IS GEZOND
Vissen brengt naast ontspanning ook een gezonde spanning. Uit onderzoek blijkt dat sportvissen kan worden ingezet om te herstellen van een burn-out en mensen met PTSS helpt om te ontspannen en even los te komen van hun dagelijkse beslommeringen. Kinderen met ADHD die moeite hebben om stil te zitten en zich te concentreren, vinden rust en concentratie tijdens het sportvissen.

Visserij voor iedereen mogelijk maken

Zowel federatie MidWest Nederland als hengelsportverenigingen organiseren jaarlijks verschillende VISdagen voor mensen met een beperking, senioren, mensen uit verzorgingshuizen, verstandelijke gehandicapten of mensen die door een
andere beperking niet in staat zijn zelfstandig naar de waterkant te gaan.

Sportvissen is zoveel meer dan vangen

Bij Sportvisserij MidWest Nederland zijn 94 hengelsport­verenigingen aangesloten, waar ruim 150.000 sportvissers lid van zijn. Met de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 voor de deur zal in gemeentes waar de Partij voor de Dieren meedoet de hengelsport (nog) meer onder druk komen te staan. Het is van groot belang dat ook niet-sportvissers begrijpen wat de maatschappelijk toegevoegde waarde van de hengelsport is. En dat zijn er heel veel, bijvoorbeeld:

Streetfishcompetitie MidWest

15 februari: Competitiewedstrijd
Zaandam

30 maart: Competitiewedstrijd Alkmaar

14 juni: Competitiewedstrijd Utrecht

29 juni: Selectiewedstrijd
NK Amsterdam

22 november: NK Streetfishing

Wedstrijden junioren

25 mei: Selectie dobber junioren
U15, U20 en U25

Najaar 2025: Jeugdcompetitie Baarsvissen

Youth Challenge MidWest
21 september: Youth Challenge – Ilpendam

Witviswedstrijden

12 april: Prijzenwedstrijd Federatief kampioenschap vrije hengel
– Noordhollandsch Kanaal, ter hoogte van West-Graftdijk

27 april: Selectie NK Feeder MidWest – Amsterdam-Rijnkanaal

31 mei: Selectie NK dobber
(individueel & teams) – traject WestFriese-vaart

06 juli: Selectie NK Vijvervissen – Putten

04 oktober: MidWest Clubkampioenschap

Karperwedstrijden

05 t/m 07 september: Karperkoppelwedstrijd MidWest

28 september: Karperpenwedstrijd MidWest

Bellyboat

19 oktober: Bellyboatcup
MidWest - Twiske

Baarswedstrijden

07 september:
Selectie NK Baarsvissen West

14 september:
Selectie NK Baarsvissen Noord

04 oktober: NK Baars individueel

08 november: NK Baars Korps

Kustvissen

12 april: Selectie Kustvissen
- Wijk aan Zee

05 oktober: Koppelwedstrijd
Kustvissen – Petten