limburg
Jongen met karper in zijn handen

Zonder wrijving
geen glans

Deze spiegelkarper, genaamd ‘De Mohikaan’, heeft al bij heel wat karpervissers uit Europa het hoofd op hol gebracht. Menig visser keerde teleurgesteld naar huis, anderen hadden meer geluk. Toen Mik in 2022 over deze vis hoorde, heeft hij er werk van gemaakt. Hij heeft er een aantal keer dichtbij gezeten. Aangezien deze vis maar een enkele keer wordt gevangen, wist Mik meteen dat het een grote uitdaging ging worden.

29-09-2024, 09:50 UUR
Het is eind september als Mik zit te genieten aan De Plas in Houthalen-Helchteren (Belgisch Limburg). De omstandigheden voelen totaal niet goed. De omgeving is wel mooi, wat een hoop vergoedt. Heel even twijfelt Mik of hij de onderlijn en het aas gaat controleren. Hij besluit te wachten tot net na het middaguur. Uit het verleden is gebleken dat er tot het middaguur nog weleens een aanbeet kan volgen. Om 09:50 uur komen er twee piepjes uit de beetmelder. Mik springt met een hoge hartslag de boot in. Als Mik al een kwartier aan het drillen is, weet hij hoe laat het is en langzaam maar zeker verschijnt er een enorme vis aan het oppervlak. Het is ‘De Mohikaan’, waar Mik al zo lang naar op zoek is. Een onvergetelijk moment!

EN NU?
Voor Mik een begrijpelijke vraag. De Mohikaan is de grootste karper die hij ooit zag en hij zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit meer zo’n karper gaan zien. Welke uitdaging rest er nog na deze geweldige vangst? Uitdagingen zijn er volgens Mik nog genoeg. Elk water is anders en heeft zijn unieke bewoners. “Deze bewoners zou ik graag eens in levende lijve willen bewonderen en dan met name de wateren in Frankrijk, Italië en de Balkan. Een hele grote schubkarper staat nog op mijn bucketlist.”

Hier is goed te zien hoe breed De Mohikaan is.

TIPS VOOR DE JEUGD

  • Vis met visveilige systemen

  • Er zijn veel tips te vinden op YouTube

  • Kom je ergens niet uit, vraag dan hulp aan een local en/of collega visser

Er worden in Limburg door diverse hengelsportverenigingen en/of de federatie leerzame jeugdcursussen en karperthemadagen georganiseerd. Word lid van zo’n vereniging en doe mee!

We ontmoeten Mik aan zijn favoriete vijver in Zuid-Limburg. De helft van de vijver is dichtgevroren en de temperatuur is maar net boven nul. Mik zit al op ons te wachten en hoopt voor de reportage een mooie karper te vangen. Dit kenmerkt Mik. Als hij ergens voor gaat, dan doet hij het goed.

DE LEERSCHOOL
Mik werkt in een bakkerij. Hij draait voornamelijk nachtdiensten, met een goede reden. Mik is hierdoor flexibel in zijn vrije uren en kan zo - het liefst doordeweeks – een korte dagsessie of een nacht vissen aan zijn geliefde Maas of zijn lokale karpervijver. Mik is dankzij zijn vader begonnen met vissen. De basis werd gelegd aan de Grensmaas. Eerst werd er op voorntjes gevist, wat al snel overging in vissen op karpers. Mik benadrukt dat het karpervissen op de Maas er 15 jaar geleden heel anders aan toe ging. Eén vis per weekend was eerder regel dan uitzondering. Dankzij alle karperuitzettingen door diverse hengelsportverenigingen en de federatie is het vissen en vangen een stukje makkelijker geworden. De allereerste karper van Mik was er meteen een van meer dan dertig pond. Hij was toen pas vijf jaar oud!

SUPPORT
De harde leerschool van de Maas heeft Mik gevormd tot de visser die hij nu is. Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Waar andere (volwassen en door de wol geverfde) karpervissers er al snel de brui aan geven, gaat Mik door. Dit wordt duidelijk als hij zijn fotoalbum vol grote karpers laat zien. Hij zegt er meteen bij dat het zonder de nodige support niet lukt. Zo heeft Mik een aassponsor en steun van zijn vader en een paar goede visvrienden. “Mijn vismaten gunnen elkaar al het geluk en mooie vis. Er is geen sprake van jaloezie of afgunst. Zelfs toen ik bijna niet meer het geloof had in het vangen van die grote vis, stimuleerden mijn vismaten me om door te gaan en zeiden ze dat het me zou gaan lukken.” Toch is bij karpers het formaat niet het belangrijkste voor Mik. “Het hangt helemaal van het type water af. Er zijn ook wateren waar karpers niet groter worden dan zo’n 13 kilo. Die wil ik uiteraard ook vangen!”

DE MOHIKAAN
De allergrootste spiegelkarper van de Benelux zwemt (zeer waarschijnlijk) in een recreatieplas in België. Het indrukwekkende gevaarte weegt zo’n 41 kilo, bij een lengte van 1,14 meter. De leeftijd van de vis wordt geschat op meer dan veertig jaar oud.

Afgelopen zomer ving onze redactie iets op over een spectaculaire vangst van een hele grote en zware spiegelkarper. Deze spiegelkarper is voor zover bekend de grootste en zwaarste die ooit in de Benelux is gevangen. Toen de redactie van Sportvisserij Limburg vernam dat de ‘gelukkige’ vanger Mik Dolmans is, een 22-jarige fanatieke karpervisser uit Maastricht, was onze interesse natuurlijk meteen gewekt. We zochten contact met Mik en spraken hem over zijn bijzondere vangst.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE, FOTOGRAFIE: MITCH KOSTER/YOUTHQUAKE

HSV De Forel Reuver

De wedstrijdvijver van HSV De Forel. 

De kantine van HSV De Forel.

Deze
vijver is tot stand gekomen met behulp van Sportvisserij Limburg en Sportvisserij
Nederland

Hengelsportvereniging De Forel viert dit jaar haar 94everjaardag. In die 94 jaar is er een hoop gebeurd. Vele kampioenen, visbestanden, besturen en commissies passeerden de revue. De rijke historie is vastgelegd in het jubileumboek dat in 2006 werd uitgegeven ter ere van het 75-jarig bestaan van De Forel. Onze redactie ging in gesprek met oud-voorzitter en medebeheerder van het complex: Jos Muisers.

OUD,NIEUW EN GEZOND
Jos Muisers is al sinds 1975 verbonden aan De Forel en viert dit jaar zijn gouden jubileum als lid. Dit zal ongetwijfeld gevierd gaan worden binnen de vereniging. Jos heeft in die 50 jaar zo’n beetje alle functies bekleed die je kunt bekleden. Nu heeft hij bewust een stapje teruggezet om plaats te maken voor vernieuwing. “Het bestuur van de vereniging blijft vaak vasthouden aan oude doelen en modellen, terwijl de wereld om ons heen verandert. Op een gegeven moment is de tijd rijp voor vernieuwing en verjonging van het bestuur. Zo blijft de vereniging gezond”, zegt Muisers. Het bestuur van HSV De Forel is inmiddels weer compleet en de vereniging bloeit als nooit tevoren. Er wordt veel georganiseerd, zoals wedstrijden en sociale en maatschappelijke activiteiten. Ook is er een mooi vrijwilligersbeleid. Jos Muisers mag dan een stapje opzij hebben gezet, hij helpt nog altijd graag met hand- en spandiensten rondom de vijver. Verder vist hij met zijn vrouw de koppelwedstrijden op dinsdagavond en met een vaste groep van 25 personen op donderdag.

HET VISWATER
Op het complex van HSV De Forel bevinden zich drie vijvers. De grootste en tegelijkertijd oudste vijver is gegraven in 1978. Het zand dat hieruit kwam, is gebruikt voor woning- en wegenbouw. Het water dat overbleef, huurt de vereniging van de gemeente Beesel, waar Reuver onder valt. De vijver heeft een gemiddelde diepte van 2,20 meter en bevat een mooi bestand van kleine tot middelgrote karpers, met een aantal uitschieters naar boven. Ook witvis in allerlei formaten zwemt in de grootste vijver. Kenmerkend voor de vijver is het eiland in het midden van de plas, waar allerlei vogels broeden en beschutting bieden voor vis. Verder is de vijver omzoomd met bosschages. Je kunt er dus altijd een mooie visstek vinden. In de tweede vijver worden de wedstrijden gevist. Deze vijver is tot stand gekomen met behulp van Sportvisserij Limburg. Het is een rechthoekig water, met in het midden een lang, dun eiland. Deze vijver zit vol met kleine karpers en witvis. De derde vijver is de kleinste op het complex. De jeugd kan hier kennismaken met de hengelsport. De vijver wordt ook gebruikt als kweek, waar de kleine vissen opgroeien die later worden uitgezet in de wedstrijdvijver.

SOCIAAL EN MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN
De hengelsportvereniging is ook in de buurt actief en organiseert allerlei activiteiten. Zo helpt de klusploeg - die bestaat uit tien leden - met het onderhoud van de kantine, de vijver en alles wat eromheen ligt. Verder worden er activiteiten buiten het vissen om georganiseerd, zoals het zoeken naar paaseieren door kinderen uit de buurt. Op dinsdag worden er activiteiten en werkzaamheden gepland in samenwerking met PSW (Pedagogisch Sociaal Werk). PSW ondersteunt jongeren en volwassenen met een (verstandelijke) beperking of andere ondersteuningsvraag. De vereniging begeleidt de cliënten van PSW met hun dagbesteding. Jos Muisers verheugt zich hier iedere week weer op. “Het is fantastisch en dankbaar om met zo’n mooie club mensen samen te werken. Volgende week dinsdag maken we bijvoorbeeld de vogelkastjes schoon. Daar verheugen de bewoners van PSW zich nu al op.”

Net buiten Reuver in Midden-Limburg ligt een prachtig viswater, de Roversheideplas. De plas is een klein natuurparadijs, vol bijzondere flora en fauna. Uiteraard zwemmen er ook prachtige vissen. Dit fraaie stukje natuur is mede tot stand gekomen dankzij de plaatselijke hengelsportvereniging De Forel.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE, FOTOGRAFIE: YOUTHQUAKE

uitzicht over oever en vaart, met huisje in de achtergrond

Verantwoord roofvissen - een mat en meetlint liggen altijd klaar.

Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft en je niet hoeft te zoeken naar een tang, mat, fototoestel en meetlint.Bij het bootvissen wordt de ligging van de boot vaak vergeten. Houd rekening met de scheepvaart, zorg dat je veilig ligt of leg de boot aan de kant.

JE GEREEDSCHAP
Zorg voor goed gereedschap. Belangrijk zijn de kwaliteit van het materiaal en de lengte. Hoe langer het gereedschap is, hoe beter. Op deze manier kun je zonder met je hand in de bek te gaan veel nauwkeuriger werken en voorzichtig onthaken. Koop de tang dus niet te klein. Daarnaast is een sterke kniptang een must. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat de haak zich in een moeilijke hoek van de bek bevindt of met de vis vastzit in het net. Knip de haak in dat geval onmiddellijk door. Een haak en dreg zijn een stuk minder kostbaar dan een vis en jouw veiligheid. De haakpunt die blijft zitten, kun je met de onthaaktang losmaken. Het is ook fijn om dunne werkhandschoenen te gebruiken. Deze voorkomen een hoop wondjes aan handen en vingers.

RUBBER GECOAT NET
Verder is het gebruik van een geschikt net belangrijk. Het beste is om een groot - en veel belangrijker nog - rubber gecoat net te hebben, waar de vis ruimschoots in past. Gebruik daarnaast een onthaakmat. Tijdens het onthaken wil de vis nog weleens schudden of met zijn staart zwaaien, wat voor verwondingen kan zorgen. Houd de vis altijd goed vast. Eenmaal op de onthaakmat (die je van tevoren goed nat maakt) houd je de vis vrij van de ruwe ondergrond, stenen of betonnen kademuren. De kieuwgreep doet Jeroen zelf met een speciale handschoen of dunne werkhandschoenen. En dat werkt prima.

KIEUWGREEP 
De kieuwgreep is belangrijk, zowel voor de visser als voor de vis. Je past de greep toe om goed grip te houden op de situatie. Zorg ervoor dat je deze greep toepast aan de kant waar de haak niet zit. Uiteraard let je nog steeds op de tandjes en de haak. Voer de kieuwgreep pas uit als je deze goed beheerst.

FOTOGRAFIE
Als je een prachtige snoek of meerval hebt gevangen, wil je dit natuurlijk vastleggen. Dat kan uiteraard, maar houd de gezondheid van de roofvis altijd in je achterhoofd. Let er vooral in de zomer op dat je dit fotomoment zo kort mogelijk houdt. De grote vissen komen na een vangst vaak moeilijk op kracht en krijgen weinig zuurstof, waardoor wegzwemmen een stuk moeilijker wordt. Ondersteun de vis tijdens het terugzetten in het water en geef de kieuwen voldoende zuurstof. Dit doe je door de vis heen en weer te bewegen als je hem bij de staart pakt. Nu kan de zuurstof vrij door de kieuwen stromen en komt de vis weer op kracht. Dit duurt soms even, maar je merkt het snel als de vis echt weg wil. Zo neem je verantwoord afscheid van een onbeschadigde vis!

Het gaat de laatste jaren erg goed met het roofvisbestand in Limburg. De populatie meerval neemt een enorme sprong en met de snoek gaat het ook steeds beter. Het is dan ook niet vreemd dat roofvissen een snelgroeiende tak van de hengelsport is. Zeker voor de beginnende roofvisser is het veilig en verantwoord omgaan met deze schitterende roofvissen een punt van aandacht, in het bijzonder het onthaken. Het is vooral belangrijk dat het onthaken na zo’n spectaculaire vangst veilig gebeurt, voor de vis en voor jezelf.

700 TANDEN
Neem een volwassen snoek als voorbeeld. Zo’n vis kan tot 700 tanden hebben, die variëren in grootte en kunnen uitgroeien tot enkele centimeters. Je wilt je hier tijdens het onthaken natuurlijk niet aan snijden en ook een haak in je vinger kan je visdag vroegtijdig doen beëindigen. Bij het vangen van een vis is het dan ook zaak om, hoe hectisch de vangst ook is, rustig en oplettend te blijven.

VOORBEREIDING VANGST
Een vangst is altijd onverwacht, maar als visser ben je hier natuurlijk op voorbereid. De meest ideale situatie is als je met z’n tweeën aan het vissen bent. Maak van tevoren duidelijke afspraken en creëer genoeg ruimte om je heen. Dat is vooral heel belangrijk bij het bootvissen.

Veilig en verantwoord
roofvissen

De roofviscommissie van Sportvisserij Limburg houdt zich behalve met evenementen voor de jeugd en roofviswedstrijden ook bezig met voorlichting. Een belangrijk en weinig besproken onderwerp is het onthaken en behandelen van de vele grote roofvissen die onze provincie rijk is. Op deze roofvissen zijn we zuinig en we willen er nog lang van kunnen genieten. Ons commissielid Jeroen Nijskens geeft tips over het onthaken en behandelen van roofvissen.
TEKST EN FOTOGRAFIE: JEROEN NIJSKENS

>> LEREN VISSEN

Lijkt het jou ook een keer leuk om te vissen? Vraag aan je leerkracht op school of je klas een keer een VISles mag volgen. Let op, dit geldt alleen voor kinderen op de basisschool in groep 7 en 8. Kijk voor meer informatie op www.vissenschool.nl.

Vraag ook eens bij jouw hengelsportvereniging naar een jeugdviscursus.

Jaimy Dauven

Sportvisserij Limburg hecht enorm veel waarde aan de jeugd. Zo werden er de afgelopen jaren regelmatig VISlessen gehouden voor groepen 7 en 8 van de basisschool, vinden er themadagen plaats bij hengelsportverenigingen en houden steeds meer verenigingen een eigen jeugdcursus. Aan de Maas bij Wessem liepen we een jonge, fanatieke en veelzijdige hengelsporter tegen het lijf liepen: Jaimy Dauven.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE, FOTOGRAFIE: YOUTHQUAKE

Jaimy is met de hengelsport in aanraking gekomen toen hij acht jaar oud was. Op zijn toenmalige basisschool werd een VISles georganiseerd. Jaimy was direct verkocht en vist sindsdien het hele jaar door. Als hij buiten het vissen en school om nog tijd weet te vinden, doet hij ook graag aan BMX-en en trampolinespringen.

VAN VADER OP ZOON?
De meest gangbare manier om in contact te komen met de hengelsport is, buiten de VISlessen op basisscholen, familie. Wie is er vroeger niet met opa, vader of oom een dagje mee geweest? Bij Jaimy ligt dit verrassend genoeg anders. Zijn vader heeft juist via Jaimy het vissen opgepakt. Nu vissen ze vaak samen en doen ze mee aan koppelwedstrijden karpervissen.

VAN ALLE MARKTEN THUIS
Jaimy vindt alle disciplines van het sportvissen leuk. Om ‘even snel’ beet te krijgen, vist hij graag met de vaste stok of feeder op witvis. In de winter kan de snoek op zijn aandacht rekenen. Samen met zijn vader vist hij bij zijn plaatselijke hengelsportvereniging niet onverdienstelijk nachtwedstrijden op karper. Ook de witviswedstrijden vindt hij prachtig om te doen. Jaimy vist wedstrijden bij HSV De Wiejert uit Limbricht en heeft bij HSV ‘t Loze Vissertje uit Wessem al een wedstrijd gewonnen. Niet slecht voor een 15-jarige! Zijn favoriete stek is de haven van Wessem. “Je kan hier van alles verwachten. Mooie witvissen, snoek en snoekbaars, en als je een beetje geluk hebt een mooie karper. Het vissen op de Maas blijft ook altijd een verrassing en uitdagend, al vind ik de plaatselijke vijver net zo leuk. De kans op een mooie karper is daar best wel groot.”

VISTIPS VOOR LEEFTIJDS­GENOTEN
Jaimy helpt andere kinderen graag op weg. Vooral de kinderen die niet zijn groot geworden met het sportvissen en waarvan de ouders niet vissen, zoals hij zelf is begonnen. Dit zijn de tips van Jaimy:

1. Vraag om hulp aan een medevisser

2. Begin gewoon simpel met de basis (vaste stok op witvis)

3. Kijk niet te veel naar merken, vis vooral met wat je in de basis nodig hebt

4. Neem contact op met een hengelsportvereniging uit de buurt. Hier wordt vaak een jeugdcursus gehouden

WENSENLIJSTJE
Op de vraag waar hij nog een keer zou willen vissen, wordt direct Frankrijk genoemd. “Het is daar vaak lekker warm en de kans op een flinke karper is best wel groot.” Ook qua vissen die hij nog wil vangen, is het wensenlijstje van Jaimy goed gevuld. “De steur vind ik de meest fascinerende vis. Ik heb deze soort nog nooit gevangen. En een tonijn in de tropen lijkt me ook fantastisch om te vangen!”

limburg
Jongen met karper in zijn handen

Zonder wrijving
geen glans

TIPS VOOR DE JEUGD

  • Vis met visveilige systemen

  • Er zijn veel tips te vinden op YouTube

  • Kom je ergens niet uit, vraag dan hulp aan een local en/of collega visser

Er worden in Limburg door diverse hengelsportverenigingen en/of de federatie leerzame jeugdcursussen en karperthemadagen georganiseerd. Word lid van zo’n vereniging en doe mee!

Deze spiegelkarper, genaamd ‘De Mohikaan’, heeft al bij heel wat karpervissers uit Europa het hoofd op hol gebracht. Menig visser keerde teleurgesteld naar huis, anderen hadden meer geluk. Toen Mik in 2022 over deze vis hoorde, heeft hij er werk van gemaakt. Hij heeft er een aantal keer dichtbij gezeten. Aangezien deze vis maar een enkele keer wordt gevangen, wist Mik meteen dat het een grote uitdaging ging worden.

29-09-2024, 09:50 UUR
Het is eind september als Mik zit te genieten aan De Plas in Houthalen-Helchteren (Belgisch Limburg). De omstandigheden voelen totaal niet goed. De omgeving is wel mooi, wat een hoop vergoedt. Heel even twijfelt Mik of hij de onderlijn en het aas gaat controleren. Hij besluit te wachten tot net na het middaguur. Uit het verleden is gebleken dat er tot het middaguur nog weleens een aanbeet kan volgen. Om 09:50 uur komen er twee piepjes uit de beetmelder. Mik springt met een hoge hartslag de boot in. Als Mik al een kwartier aan het drillen is, weet hij hoe laat het is en langzaam maar zeker verschijnt er een enorme vis aan het oppervlak. Het is ‘De Mohikaan’, waar Mik al zo lang naar op zoek is. Een onvergetelijk moment!

EN NU?
Voor Mik een begrijpelijke vraag. De Mohikaan is de grootste karper die hij ooit zag en hij zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit meer zo’n karper gaan zien. Welke uitdaging rest er nog na deze geweldige vangst? Uitdagingen zijn er volgens Mik nog genoeg. Elk water is anders en heeft zijn unieke bewoners. “Deze bewoners zou ik graag eens in levende lijve willen bewonderen en dan met name de wateren in Frankrijk, Italië en de Balkan. Een hele grote schubkarper staat nog op mijn bucketlist.”

Hier is goed te zien hoe breed De Mohikaan is.

We ontmoeten Mik aan zijn favoriete vijver in Zuid-Limburg. De helft van de vijver is dichtgevroren en de temperatuur is maar net boven nul. Mik zit al op ons te wachten en hoopt voor de reportage een mooie karper te vangen. Dit kenmerkt Mik. Als hij ergens voor gaat, dan doet hij het goed.

DE LEERSCHOOL
Mik werkt in een bakkerij. Hij draait voornamelijk nachtdiensten, met een goede reden. Mik is hierdoor flexibel in zijn vrije uren en kan zo - het liefst doordeweeks – een korte dagsessie of een nacht vissen aan zijn geliefde Maas of zijn lokale karpervijver. Mik is dankzij zijn vader begonnen met vissen. De basis werd gelegd aan de Grensmaas. Eerst werd er op voorntjes gevist, wat al snel overging in vissen op karpers. Mik benadrukt dat het karpervissen op de Maas er 15 jaar geleden heel anders aan toe ging. Eén vis per weekend was eerder regel dan uitzondering. Dankzij alle karperuitzettingen door diverse hengelsportverenigingen en de federatie is het vissen en vangen een stukje makkelijker geworden. De allereerste karper van Mik was er meteen een van meer dan dertig pond. Hij was toen pas vijf jaar oud!

SUPPORT
De harde leerschool van de Maas heeft Mik gevormd tot de visser die hij nu is. Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Waar andere (volwassen en door de wol geverfde) karpervissers er al snel de brui aan geven, gaat Mik door. Dit wordt duidelijk als hij zijn fotoalbum vol grote karpers laat zien. Hij zegt er meteen bij dat het zonder de nodige support niet lukt. Zo heeft Mik een aassponsor en steun van zijn vader en een paar goede visvrienden. “Mijn vismaten gunnen elkaar al het geluk en mooie vis. Er is geen sprake van jaloezie of afgunst. Zelfs toen ik bijna niet meer het geloof had in het vangen van die grote vis, stimuleerden mijn vismaten me om door te gaan en zeiden ze dat het me zou gaan lukken.” Toch is bij karpers het formaat niet het belangrijkste voor Mik. “Het hangt helemaal van het type water af. Er zijn ook wateren waar karpers niet groter worden dan zo’n 13 kilo. Die wil ik uiteraard ook vangen!”

DE MOHIKAAN
De allergrootste spiegelkarper van de Benelux zwemt (zeer waarschijnlijk) in een recreatieplas in België. Het indrukwekkende gevaarte weegt zo’n 41 kilo, bij een lengte van 1,14 meter. De leeftijd van de vis wordt geschat op meer dan veertig jaar oud.

Afgelopen zomer ving onze redactie iets op over een spectaculaire vangst van een hele grote en zware spiegelkarper. Deze spiegelkarper is voor zover bekend de grootste en zwaarste die ooit in de Benelux is gevangen. Toen de redactie van Sportvisserij Limburg vernam dat de ‘gelukkige’ vanger Mik Dolmans is, een 22-jarige fanatieke karpervisser uit Maastricht, was onze interesse natuurlijk meteen gewekt. We zochten contact met Mik en spraken hem over zijn bijzondere vangst.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE, FOTOGRAFIE: MITCH KOSTER/YOUTHQUAKE

HSV De Forel Reuver

De wedstrijdvijver van HSV De Forel. 

De kantine van HSV De Forel.

Deze
vijver is tot stand gekomen met behulp van Sportvisserij Limburg en Sportvisserij
Nederland

Net buiten Reuver in Midden-Limburg ligt een prachtig viswater, de Roversheideplas. De plas is een klein natuurparadijs, vol bijzondere flora en fauna. Uiteraard zwemmen er ook prachtige vissen. Dit fraaie stukje natuur is mede tot stand gekomen dankzij de plaatselijke hengelsportvereniging De Forel.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE, FOTOGRAFIE: YOUTHQUAKE

Hengelsportvereniging De Forel viert dit jaar haar 94everjaardag. In die 94 jaar is er een hoop gebeurd. Vele kampioenen, visbestanden, besturen en commissies passeerden de revue. De rijke historie is vastgelegd in het jubileumboek dat in 2006 werd uitgegeven ter ere van het 75-jarig bestaan van De Forel. Onze redactie ging in gesprek met oud-voorzitter en medebeheerder van het complex: Jos Muisers.

OUD,NIEUW EN GEZOND
Jos Muisers is al sinds 1975 verbonden aan De Forel en viert dit jaar zijn gouden jubileum als lid. Dit zal ongetwijfeld gevierd gaan worden binnen de vereniging. Jos heeft in die 50 jaar zo’n beetje alle functies bekleed die je kunt bekleden. Nu heeft hij bewust een stapje teruggezet om plaats te maken voor vernieuwing. “Het bestuur van de vereniging blijft vaak vasthouden aan oude doelen en modellen, terwijl de wereld om ons heen verandert. Op een gegeven moment is de tijd rijp voor vernieuwing en verjonging van het bestuur. Zo blijft de vereniging gezond”, zegt Muisers. Het bestuur van HSV De Forel is inmiddels weer compleet en de vereniging bloeit als nooit tevoren. Er wordt veel georganiseerd, zoals wedstrijden en sociale en maatschappelijke activiteiten. Ook is er een mooi vrijwilligersbeleid. Jos Muisers mag dan een stapje opzij hebben gezet, hij helpt nog altijd graag met hand- en spandiensten rondom de vijver. Verder vist hij met zijn vrouw de koppelwedstrijden op dinsdagavond en met een vaste groep van 25 personen op donderdag.

HET VISWATER
Op het complex van HSV De Forel bevinden zich drie vijvers. De grootste en tegelijkertijd oudste vijver is gegraven in 1978. Het zand dat hieruit kwam, is gebruikt voor woning- en wegenbouw. Het water dat overbleef, huurt de vereniging van de gemeente Beesel, waar Reuver onder valt. De vijver heeft een gemiddelde diepte van 2,20 meter en bevat een mooi bestand van kleine tot middelgrote karpers, met een aantal uitschieters naar boven. Ook witvis in allerlei formaten zwemt in de grootste vijver. Kenmerkend voor de vijver is het eiland in het midden van de plas, waar allerlei vogels broeden en beschutting bieden voor vis. Verder is de vijver omzoomd met bosschages. Je kunt er dus altijd een mooie visstek vinden. In de tweede vijver worden de wedstrijden gevist. Deze vijver is tot stand gekomen met behulp van Sportvisserij Limburg. Het is een rechthoekig water, met in het midden een lang, dun eiland. Deze vijver zit vol met kleine karpers en witvis. De derde vijver is de kleinste op het complex. De jeugd kan hier kennismaken met de hengelsport. De vijver wordt ook gebruikt als kweek, waar de kleine vissen opgroeien die later worden uitgezet in de wedstrijdvijver.

SOCIAAL EN MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN
De hengelsportvereniging is ook in de buurt actief en organiseert allerlei activiteiten. Zo helpt de klusploeg - die bestaat uit tien leden - met het onderhoud van de kantine, de vijver en alles wat eromheen ligt. Verder worden er activiteiten buiten het vissen om georganiseerd, zoals het zoeken naar paaseieren door kinderen uit de buurt. Op dinsdag worden er activiteiten en werkzaamheden gepland in samenwerking met PSW (Pedagogisch Sociaal Werk). PSW ondersteunt jongeren en volwassenen met een (verstandelijke) beperking of andere ondersteuningsvraag. De vereniging begeleidt de cliënten van PSW met hun dagbesteding. Jos Muisers verheugt zich hier iedere week weer op. “Het is fantastisch en dankbaar om met zo’n mooie club mensen samen te werken. Volgende week dinsdag maken we bijvoorbeeld de vogelkastjes schoon. Daar verheugen de bewoners van PSW zich nu al op.”

uitzicht over oever en vaart, met huisje in de achtergrond

Verantwoord roofvissen - een mat en meetlint liggen altijd klaar.

RUBBER GECOAT NET
Verder is het gebruik van een geschikt net belangrijk. Het beste is om een groot - en veel belangrijker nog - rubber gecoat net te hebben, waar de vis ruimschoots in past. Gebruik daarnaast een onthaakmat. Tijdens het onthaken wil de vis nog weleens schudden of met zijn staart zwaaien, wat voor verwondingen kan zorgen. Houd de vis altijd goed vast. Eenmaal op de onthaakmat (die je van tevoren goed nat maakt) houd je de vis vrij van de ruwe ondergrond, stenen of betonnen kademuren. De kieuwgreep doet Jeroen zelf met een speciale handschoen of dunne werkhandschoenen. En dat werkt prima.

KIEUWGREEP 
De kieuwgreep is belangrijk, zowel voor de visser als voor de vis. Je past de greep toe om goed grip te houden op de situatie. Zorg ervoor dat je deze greep toepast aan de kant waar de haak niet zit. Uiteraard let je nog steeds op de tandjes en de haak. Voer de kieuwgreep pas uit als je deze goed beheerst.

FOTOGRAFIE
Als je een prachtige snoek of meerval hebt gevangen, wil je dit natuurlijk vastleggen. Dat kan uiteraard, maar houd de gezondheid van de roofvis altijd in je achterhoofd. Let er vooral in de zomer op dat je dit fotomoment zo kort mogelijk houdt. De grote vissen komen na een vangst vaak moeilijk op kracht en krijgen weinig zuurstof, waardoor wegzwemmen een stuk moeilijker wordt. Ondersteun de vis tijdens het terugzetten in het water en geef de kieuwen voldoende zuurstof. Dit doe je door de vis heen en weer te bewegen als je hem bij de staart pakt. Nu kan de zuurstof vrij door de kieuwen stromen en komt de vis weer op kracht. Dit duurt soms even, maar je merkt het snel als de vis echt weg wil. Zo neem je verantwoord afscheid van een onbeschadigde vis!

Het gaat de laatste jaren erg goed met het roofvisbestand in Limburg. De populatie meerval neemt een enorme sprong en met de snoek gaat het ook steeds beter. Het is dan ook niet vreemd dat roofvissen een snelgroeiende tak van de hengelsport is. Zeker voor de beginnende roofvisser is het veilig en verantwoord omgaan met deze schitterende roofvissen een punt van aandacht, in het bijzonder het onthaken. Het is vooral belangrijk dat het onthaken na zo’n spectaculaire vangst veilig gebeurt, voor de vis en voor jezelf.

700 TANDEN
Neem een volwassen snoek als voorbeeld. Zo’n vis kan tot 700 tanden hebben, die variëren in grootte en kunnen uitgroeien tot enkele centimeters. Je wilt je hier tijdens het onthaken natuurlijk niet aan snijden en ook een haak in je vinger kan je visdag vroegtijdig doen beëindigen. Bij het vangen van een vis is het dan ook zaak om, hoe hectisch de vangst ook is, rustig en oplettend te blijven.

VOORBEREIDING VANGST
Een vangst is altijd onverwacht, maar als visser ben je hier natuurlijk op voorbereid. De meest ideale situatie is als je met z’n tweeën aan het vissen bent. Maak van tevoren duidelijke afspraken en creëer genoeg ruimte om je heen. Dat is vooral heel belangrijk bij het bootvissen. Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft en je niet hoeft te zoeken naar een tang, mat, fototoestel en meetlint.Bij het bootvissen wordt de ligging van de boot vaak vergeten. Houd rekening met de scheepvaart, zorg dat je veilig ligt of leg de boot aan de kant.

JE GEREEDSCHAP
Zorg voor goed gereedschap. Belangrijk zijn de kwaliteit van het materiaal en de lengte. Hoe langer het gereedschap is, hoe beter. Op deze manier kun je zonder met je hand in de bek te gaan veel nauwkeuriger werken en voorzichtig onthaken. Koop de tang dus niet te klein. Daarnaast is een sterke kniptang een must. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat de haak zich in een moeilijke hoek van de bek bevindt of met de vis vastzit in het net. Knip de haak in dat geval onmiddellijk door. Een haak en dreg zijn een stuk minder kostbaar dan een vis en jouw veiligheid. De haakpunt die blijft zitten, kun je met de onthaaktang losmaken. Het is ook fijn om dunne werkhandschoenen te gebruiken. Deze voorkomen een hoop wondjes aan handen en vingers.

De roofviscommissie van Sportvisserij Limburg houdt zich behalve met evenementen voor de jeugd en roofviswedstrijden ook bezig met voorlichting. Een belangrijk en weinig besproken onderwerp is het onthaken en behandelen van de vele grote roofvissen die onze provincie rijk is. Op deze roofvissen zijn we zuinig en we willen er nog lang van kunnen genieten. Ons commissielid Jeroen Nijskens geeft tips over het onthaken en behandelen van roofvissen.
TEKST EN FOTOGRAFIE: JEROEN NIJSKENS

Veilig en verantwoord
roofvissen

>> LEREN VISSEN

Lijkt het jou ook een keer leuk om te vissen? Vraag aan je leerkracht op school of je klas een keer een VISles mag volgen. Let op, dit geldt alleen voor kinderen op de basisschool in groep 7 en 8. Kijk voor meer informatie op www.vissenschool.nl.

Vraag ook eens bij jouw hengelsportvereniging naar een jeugdviscursus.

Sportvisserij Limburg hecht enorm veel waarde aan de jeugd. Zo werden er de afgelopen jaren regelmatig VISlessen gehouden voor groepen 7 en 8 van de basisschool, vinden er themadagen plaats bij hengelsportverenigingen en houden steeds meer verenigingen een eigen jeugdcursus. Aan de Maas bij Wessem liepen we een jonge, fanatieke en veelzijdige hengelsporter tegen het lijf liepen: Jaimy Dauven.
TEKST: ANDRES DE ROUVILLE, FOTOGRAFIE: YOUTHQUAKE

Jaimy is met de hengelsport in aanraking gekomen toen hij acht jaar oud was. Op zijn toenmalige basisschool werd een VISles georganiseerd. Jaimy was direct verkocht en vist sindsdien het hele jaar door. Als hij buiten het vissen en school om nog tijd weet te vinden, doet hij ook graag aan BMX-en en trampolinespringen.

VAN VADER OP ZOON?
De meest gangbare manier om in contact te komen met de hengelsport is, buiten de VISlessen op basisscholen, familie. Wie is er vroeger niet met opa, vader of oom een dagje mee geweest? Bij Jaimy ligt dit verrassend genoeg anders. Zijn vader heeft juist via Jaimy het vissen opgepakt. Nu vissen ze vaak samen en doen ze mee aan koppelwedstrijden karpervissen.

VAN ALLE MARKTEN THUIS
Jaimy vindt alle disciplines van het sportvissen leuk. Om ‘even snel’ beet te krijgen, vist hij graag met de vaste stok of feeder op witvis. In de winter kan de snoek op zijn aandacht rekenen. Samen met zijn vader vist hij bij zijn plaatselijke hengelsportvereniging niet onverdienstelijk nachtwedstrijden op karper. Ook de witviswedstrijden vindt hij prachtig om te doen. Jaimy vist wedstrijden bij HSV De Wiejert uit Limbricht en heeft bij HSV ‘t Loze Vissertje uit Wessem al een wedstrijd gewonnen. Niet slecht voor een 15-jarige! Zijn favoriete stek is de haven van Wessem. “Je kan hier van alles verwachten. Mooie witvissen, snoek en snoekbaars, en als je een beetje geluk hebt een mooie karper. Het vissen op de Maas blijft ook altijd een verrassing en uitdagend, al vind ik de plaatselijke vijver net zo leuk. De kans op een mooie karper is daar best wel groot.”

VISTIPS VOOR LEEFTIJDS­GENOTEN
Jaimy helpt andere kinderen graag op weg. Vooral de kinderen die niet zijn groot geworden met het sportvissen en waarvan de ouders niet vissen, zoals hij zelf is begonnen. Dit zijn de tips van Jaimy:

1. Vraag om hulp aan een medevisser

2. Begin gewoon simpel met de basis (vaste stok op witvis)

3. Kijk niet te veel naar merken, vis vooral met wat je in de basis nodig hebt

4. Neem contact op met een hengelsportvereniging uit de buurt. Hier wordt vaak een jeugdcursus gehouden

WENSENLIJSTJE
Op de vraag waar hij nog een keer zou willen vissen, wordt direct Frankrijk genoemd. “Het is daar vaak lekker warm en de kans op een flinke karper is best wel groot.” Ook qua vissen die hij nog wil vangen, is het wensenlijstje van Jaimy goed gevuld. “De steur vind ik de meest fascinerende vis. Ik heb deze soort nog nooit gevangen. En een tonijn in de tropen lijkt me ook fantastisch om te vangen!”

Jaimy Dauven